Пуснаха процедура за купуването на два медициски хеликоптера за 20 млн. лв.

Пуснаха процедура за купуването на два медициски хеликоптера за 20 млн. лв.

Снимка: airbus.com

България ще купува два медицински хеликпотера за Спешна помощ за 20 млн. лв. Министерство на регионалното развитие и благоустройство, УО на ОП "Региони в растеж" вече публикувана процедурата за купуването на въздушни линейки. Безвъзмездната помощ ще се предостави директно на здравното министерство по процедура "Регионална здравна инфраструктура - 2".

Медицинските хеликоптери ще се използват при спешни ситуации като трансплантации, бедствия, аварии и тежки случай на транспортиране на болни пациенти. Крайният срок за подаване на проектното предложение за медицинските хеликоптери е 19:00 часа на 29.05.2020 г.

До покупката на въздушни линейки се стигна след Петиция, чийто иницатор бе журналистът Владимир Христовски в началото на тази година. При внасянето в Министерски съвет Петицията, с искане за купуване на медицински хеликоптери, беше подписана от над 10 000 българи.

София с три болници с лицензирани хеликоптерни площадки

Летящите машини трябва да бъдат оборудвани със съвременна медицинска апаратура и да се осигури необходимата инфраструктура за експлоатацията им. В поръчката за купуване на въздушни линейки са заложени дейности като изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Красиви снежни сърца и подкрепа за лекарите от "Александровска"...

С тайно любовно послание осъмна дворът на Александровска болница рано тази сутрин. Анонимен доброжелател е нарисувал сър...

Прочети още keyboard_arrow_right