Разпети петък е – най-тъжният ден в християнската история

Разпети петък е – най-тъжният ден в християнската история

Снимка: Фейсбук

Българската Православната църква отбелязва днес петия ден от Страстната седмица, наречен Разпети петък. Смята се, че това е най-тъжната дата в християнската история. Именно на този ден Христос е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на хората. Затова в храмовете се извършва опелото на Спасителя и не се отслужва Света литургия.

Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски - защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете.

От 8:00 ч. в столичния храм „Св. Неделя“ ще се четат Царски часове, вечерня с изнасяне на светата Плащаница, а от 19:00 ч. ще се отслужи Опело Христово.

В повечето храмове ще се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски - страданията) на Иисус Христос.

По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Днес се изнася Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а над него се поставя плащаницата - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Над "гроба" се издига разпятието на Божия син. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

В наши дни плащаницата обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея. За църковния ритуал това действие има стойност на поклон пред гроба Господен, а за народната традиция е символ и надежда за здраве.

Минаването под плащаница на Разпети петък представлява символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си.

Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.

Поклонението пред плащеницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.
На днешния ден силно вярващите спазват изключително строг пост, според който не се яде нищо и дори не се пие вода. Забранена е и всякаква работа.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1166 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Десетки се събраха, за да почетат паметта на цар Самуил в София (......

На днешния ден, 6 октомври, се навършват 1008 години от смъртта на българския Цар Самуил, припомнят от Фондация Бъл...

Прочети още keyboard_arrow_right