СДВР призова Столична община да преценява целесъобразността на събитията, които разрешава

-

Снимка: Столица.bg

Ръководството на СДВР призовава Столична община да се извърши преценка за целесъобразност от провеждане на допълнително събитие, заявено за 15 май т.г. Това съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

Писмото, разпространено до медиите, е подписано от зам.-директора на СДВР ст. комисар Борислав Борисов и е адресирано до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Основанието за призива е реалната опасност от струпването на множество хора с различни убеждения, интереси и възгледи при планираните за 15 май т.г. на територията на столицата три спортни прояви (полумаратон с около 1000 бегачи, велошествие с 600 участници, както и финалът за Купата на България между "ЦСКА - София" и "Левски", като за събитието са продадени 40 000 билета), и заявените преди 12 май три протеста на площад „Народно събрание“. Практиката показва, че при подобни мероприятия твърде често биват блокирани с хора и техника подходите към гр. София, както и редица възлови кръстовища и булеварди в града, отбелязват от СДВР.

Същевременно на 12 май в СДВР е получено и уведомление от Столична община, с което е заявен отново за 15 май т.г. протест на превозвачите с участието на около 2000 тежкотоварни превозни средства и около 500 автобуса, като протестните шествия ще обхванат основните артерии и възлови кръстовища на столицата, както и централната част. Мястото за провеждане на протестното мероприятие и подходите към него съвпадат с времето и мястото на предварително заявените, съгласувани и разрешени прояви. Участието на голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси би затруднило допълнително свободното придвижване на участниците в спортните мероприятия и ще създаде предпоставка за възникване на множество сериозни конфликтни точки.

За обезпечаване на разрешените и съгласувани до 12.05.22 г. мероприятия е ангажиран изключително голям ресурс, включващ служители от СДВР, ГДЖСОБТ от София и страната и от ОДМВР. Организирането на още едно мероприятие създава реални условия за извършване на престъпления, нарушаване на обществения ред и безопасността на пътното движение на територията на столицата и допълнително би затруднило осигуряването на обществения ред, допълва още към аргументите си ръководството на СДВР.

Към тези аргументи от СДВР припомнят и единодушното решение на Столичния общински съвет, според което със заповед на министъра на културата жълтите павета в София са обявени за културно наследство и са класифицирани като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство. Паважната настилка е символ на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възстановяване е невъзможно. Навлизането на тежкотоварна техника в този смисъл създава предпоставки за неспазване на разпоредбата.

По данни на специалисти от БАН находището, от което произхожда материалът за производство на софийските павета, се намира в Будапеща, но то е изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пет белошипи ветрушки, излюпени в Софийския зоопарк, ще бъдат пус......

За четвърта поредна година в сектор “Птици„ на Зоологическа градина – София успешно се размножават 3 д...

Прочети още keyboard_arrow_right