Седем нарушения откри АДФИ в поръчката за скъпите лампи в София

-

Снимка: Столица.bg

Агенцията за държавна финансова инспекция констатира седем нарушения в обществената поръчка на Столична община за уличното осветление. Прогнозната стойност на поръчката е 73 600 млн. лева без ДДС.

Финансовата инспекция на АДФИ е върху техническата поддръжка, ремонтно-възстановителните дейности, основния ремонт и изграждане на публичното осветление на територията на София, уточниха от агенцията.

Зам.-кметът Кристиан Кръстев: Обществената поръчка е напълно законна

Агенцията е проверила изпълнението на четири договора (всеки със срок на действие две години и с възможност за удължаване с още две години), за периода от сключването им (19.03.2021 г.) до датата на откриване на инспекцията (08.02.2022 г.). Изпълнението на договорите не е приключило.

При проверката са установени 7 броя нарушения Закона за обществените поръчки и правилника за неговото прилагане, сред които:

- в стойността на договора за строителство (по всяка обособена позиция) са включени услуги, които не са необходими за изпълнение на строителството;

- методиката за оценка на офертите не дава възможност да бъдат сравнени и оценени обективно техническите предложения от офертите и не осигурява достатъчно информация за правилата, които ще се прилагат при определяне на оценката по всеки показател;

- представените оферти на избрания изпълнител по обособени позиции № 2 и № 3 не съответстват в пълна степен на предварително обявените изисквания на възложителя, поради което същият е следвало да бъде отстранен от участие в процедурата;

- неспазване на срока за даване на разяснения;

- неспазване на срока за изпращане на обявление за изменение на договор за публикуване в Регистъра на обществените поръчки.

За установените нарушения са съставени общо 16 броя актове за установяване на административни нарушения, от които два на възложителя - упълномощеното лице за нарушенията по ЗОП и по два на всеки участник в 7-членната комисия.

Поверката започна в края на м. януаи т.г. след сигнал на независимия общински съветник Борис Бонев.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължава дарителската кампания "Шампионите на Горна баня тренир......

Продължава кампанията на сдружение "Безопасни детски площадки" под надслов "Шампионите на Горна баня тренират заедно. Ц...

Прочети още keyboard_arrow_right