Софийска градска прокуратура проверява куриерски фирми за начислявани такси

Софийска градска прокуратура проверява куриерски фирми за начислявани такси

Снимка: Столица.bg

Комисия за защита на потребителите и НАП ще проверят всички спедиторски фирми на териотрията на София

Софийска градска прокуратура е разпоредила проверка на куриерски фирми, които начисляват допълнителни такси, ако се плаща в брой на адрес. Оправданието им било повишеният риск от заразяване с COVID-19. Проверени ще бъдат всички фирми, извършващи куриерски и спедиторски услуги в София.

Прокуратурата е възложила незабавна проверка по реда на надзора за законност и тя ще се извърши от контролните органи – Комисия за защита на потребителите и Териториална дирекция на Национална агенция за приходите, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Поводът за нея е необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на незаконно облагодетелстване от страна на некоректни търговски субекти, които извършват спедиторски, куриерски и други подобни дейности, свързани с доставки на пратки на територията на столицата.

Към настоящия момент е установено, че на интернет сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, неправомерно се начислява допълнителна такса. Посочва се нейната цена и уточнение – за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от Covid-19.

Проверката следва да продължи през целия период на обявеното извънредно положение в страната. Контролните органи ще установяват наличие на некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси.

Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Заповедта за влизане на територията на България е в сила от 1 юни...

Здравният министър Кирил Ананиев издаде Заповед № РД-01-/29.05.2020 г., с която регламентира влизането на територията на...

Прочети още keyboard_arrow_right