Софийска вода и Биологически факултет на СУ с научно откритие за SARS-CoV-2

Софийска вода и Биологически факултет на СУ с научно откритие за SARS-CoV-

Снимка: Столица.bg

Метод за откриване на вируса в отпадъчните води е публикуван в престижното швейцарско издание Water

Софийска вода получи заслужено признание за нов метод за откриване SARS-CoV-2 (Covid-19) в отпадъчни води, похвалиха се от дружеството концесионер. Научно откритие е заслуга на експерти от Софийска вода в партньорство с  Лабораторията по Екологична биотехнология, Катедра „Обща и приложна хидробиология“, Биологически факултет, СУ чрез Центъра по компетентност Clean&Circle.

Метод за откриване на вируса SARS-CoV-2 в отпадъчните води, разработен по проект „CoV-Water”, получи световна популярност, след като престижното швейцарско издание „Water” публикува обширна статия за него.

Разработката дава възможност за ранно предупреждение за разпространението на коронавирус в различни общности. В материала, озаглавен "Comparison of Two Methods for SARS-CoV-2 Detection in Wastewater: A Case Study from Sofia, Bulgaria", се описва подробно работата на екипа на проекта, както и постигнатите резултатите.

Използвайки четири различни метода за концентрация на РНК, екипът на Софийска вода и партньорите по проекта откриха, че основният фактор, възпрепятстващ успешното идентифициране на вируса, е наличието на PCR инхибитори в отпадъчните води.

Най-ефикасният начин за преодоляване на тяхното присъствие се оказва прилагането на специализирана полимераза. Данните от проучването показват още, че използването на такъв ензим увеличава ефективността на откриване от 1,9 % до 70,5 % в проби с контролен вирус.
Цялата статия може да се намери на https://www.mdpi.com/2073-4441/15/4/658.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

По-често ще събират боклука по столичния бул. Витоша, но само пре......

След множеството сигнали от граждани за препълнени кошчета по столичния бул. "Витоша", от Столичен инспекторат съобщиха,...

Прочети още keyboard_arrow_right