Софийска вода започва кампания за предлагане на чешмяна вода в заведенията

-

Снимка: "Софийска вода"

С началото на горещите дни „Софийска вода“ започва инициатива за вода без опаковка в столичните заведения, съобщават от компанията.

Целта е да насърчи заведенията, но и клиентите им да предлагат и поръчват чешмяна вода, каквато е практиката в много европейски столици и градове. Освен това, кампанията цели още да повиши доверието в чешмяната вода и да разруши мита, че водата от чешмата е само избор за неплатежоспособни клиенти

Питейната вода в София се нарежда в челните места на Европа по качеството, съобщават от водоснабдителната компания. Тя се отличава с неутрално pH, около 7.2, заради високопланинския си произход главно от снеготопене. Водата е мека и без характерен вкус и мирис, напълно подходяща за ежедневна употреба от всички възрасти. С тези свои характеристики питейната вода в София се счита за най-подходяща за осъществяване на обменните процеси в човешкото тяло.

Софийската питейна вода идва от Рила планина – язовирите „Искър“ и „Бели Искър“. Само за 2021 г. лабораторията на ВиК оператора е взела над 9000 проби от целия ѝ път до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 анализа. Ежегодните резултати показват, че водата в столицата отговаря напълно и дори надхвърля държавните нормативни изисквания за качество.

Все още обаче съществува мнението, че питейната вода е негодна, или че заведенията не са подходящо място да се поръча чешмяна вода. С кампанията „Вода без опаковка“, „Софийска вода“ се опитва да разшири информираността за качеството на водата в София, но и да насърчи ограничаването на употребата на пластмаса.

За да улесни и клиентите, и заведенията, компанията е изработила изработи стикер, който може да се постави на избрано от заведението място. Той означава, че в този обект се предлага чешмяна вода. Самият стикер пък носи официална информация за качеството на водата. Така столичният ВиК оператор се надява, че с течение на времето, клиентите по-смело ще поръчват чешмяна вода в заведенията, обозначени със стикера, а тези заведения ще стават все повече.

В желанието си водата да бъде достъпна навсякъде, „Софийска вода“, част от Веолия, намери партньори и съмишленици в лицето на Stolichna H20, от чиято дигитална карта (https://stolichnah2o.com/ ) вече можем да се информираме кои заведения в София предлагат чешмяна вода. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Продължава дарителската кампания "Шампионите на Горна баня тренир......

Продължава кампанията на сдружение "Безопасни детски площадки" под надслов "Шампионите на Горна баня тренират заедно. Ц...

Прочети още keyboard_arrow_right