Софийският университет и Военният университет с обучение по сигурност

Софийският университет и Военният университет с обучение по сигурност

Снимка: Столица.bg

Двата университета ще работят съвместно по внедряването на 5 нови специалности

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново ще работят заедно по внедряването на пет нови специалности, свързани със сигурността.

От ръководствата и на двата университета заявиха, че партньорството по между им е първо по рода си, като военен и цивилен университет в Източна Европа. Четирите магистърски и една докторска програми са в професионалното направление „Компютърна и комуникационна техника“,съобщава Радио София. Проектът е с европейско финансиране за близо 2 млн. лева.

Партньор на Националния военен университет и Софийския университет в образователния проект е Техническата военна академия в румънската столица Букурещ. Проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет на СУ, заяви, че образователните програми, които създават ще бъдат и за чуждестранните пазари, като Африка и бивши съветски републики.

Приемът започна от следващата учебна година с 50 студенти, обясни полковник Николай Урумов, заместник-началник на Националния военен университет: 

Той каза, че за първи път и в рамките на Източна Европа ще се предложи програма „Изкуствен интелект“. Също така за първи път ще се предложи програма „Геоинформационни технологии при управление на кризи“, както и програмата Геоинформационен мениджмънт и технологии“, добави той.

Интерес към бъдещите студенти проявяват Регионалното и Екологичното министерство, и общините, очаква се интерес и от Военния промишлен комплекс, допълниха от двата университета.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София правят аутопсия на починалия Ангел Христов, погребението ......

Единият от братя Галеви - ангел Христов се е завърнал в България преди дни и е починал он инфаркт, съобщи Нова телевизия...

Прочети още keyboard_arrow_right