Софийският университет започва проект за изследване на системи от екзопланети

Софийския университет започва проект за изследване на системи от екзопланет

Снимка: Софийски университет

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет стартира проект за изследване на системи от екзопланети, съобщават от висшето учебно заведение.

Инициативата носи името EXO-RESTART и е с продължителност 5 години. Ръководител на дейностите е д-р Трифон Трифонов, който е сред водещите световни изследователи в анализа на екзопланетни системи.

Общият бюджет на проекта е над един милион лева. Идеята е да се създаде научна група, изследваща екзопланетни системи с повече от една планета, в България.

„Целта е да се преодолее известната предубеденост и да се проучи формирането и еволюцията на планетите чрез най-съвременните цифрови методи. Задачата е да се изпълни първото хомогенно моделиране на прецизни доплерови и пасажни фотометрични данни на мултипланетни системи и да се приложи обширен анализ на орбиталната стабилност, за да се разкрие тяхната орбитална архитектура и динамика“, уточняват от Софийския университет.

Благодарение на EXO-RESTART ще се проведат цифрови симулации на планетарната миграция и ще се извърши анализиране на механизмите, по които се образуват мултипланетни системи.
Проектът е подкрепен от Фонд „Научни изследвания“, програма ВИХРЕН-2021.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ген. Мутафчийски принуди емблематичен лекар от ВМА да напусне бол......

Емблематичният анестезиолог д-р Мирослав Ненков напуска столичната болница ВМА заради устна забрана, издадена от ген. Му...

Прочети още keyboard_arrow_right