Начална страница / Още / Софийската система за прогнозиране на замърсяването не работела правилно

Софийската система за прогнозиране на замърсяването не работела правилно

Разследване на в-к Сега показва, че сайтът на Системата за ранно прогнозиране на замърсяването в София не работи правилно. Данните на системата се разминават в реално време от тези на измервателните станции от която Системата получава информацията за нивата за замърсяване.  В допълнение прогнозните данни не съвпадат и с данните за замърсяване на официалният бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), който се публикува всеки ден. Така например за 7 януари Системата е прогнозирала нормални нива за замърсяване, докато реално са отчетени повече от 200% превишение на допустимото.

Неточните данни подавани от Системата за ранно прогнозиране не са просто информативни, тъй като според нейните прогнози в зависимост от подадените нива на замърсяване могат да се налагат мерки, като по-висока такса за паркиране в синя зона, или пък по-евтино придвижване с градският транспорт. Към 8 януари от Столична община не дадоха коментар по ситуацията.

Гергин Борисов от неправителствената организация “Спаси София” счита, че цялата работа е “за отбиване на номера”, като в сайта на Системата нямало дори архив на данните, от където да се вземе  информацията за да се анализира. Същевременно уеб страницата й е неизползваема за незрящи и хора със силно влошено зрение, тъй като няма опция за гласово подаване на данните.

Намеренията на Столична община е Системата да бъде официален инструмент за предвиждане и прогнозиране за замърсяването, от което в дадени зони, ще зависи паркирането в сини зони и цената на градският транспорт, както споменахме по-горе. За да стане това, тя трябва да бъде приета чрез гласуване на Столичния общински съвет, но към момента не е ясно кога ще бъде това.

В същото време се коментира, че на този фон КАТ започва масирана проверка за еко стандартите на автомобилният парк на столицата, както преди няколко дни съобщиха Фандъкова и министъра на Околната среда и водите Нено Димов. Екс началникът на КАТ – Алекси Стратиев коментира пред Дарик, че “мярката е куха” и безмислена. Доводите на Стратиев са, че примерно 10 коли произведени до 2004 г. (тъй като имат по-ниско ниво еко стандарт) замърсяват колкото 100 автомобила произведени след това, но де юре всички отговарят на еко стандарта, и следователно не са в нарушение.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Сцена в Народния театър ще носи името на Апостол Карамитев

Сцена на името на легендарният български актьор Апостол Карамитев ще кръстят в Народния театър “Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *