Спасението на Перник: Вода от Белмекен през тръбите на Софийска вода

Язовир Белмекен ще захранва Перник с вода

Снимка: Уикипедия

Осигурени са 25 млн. лв. за изграждането на водопровод, очаква се в началото на март Перник да има вода

Най-късно в края на февруари, началото на март тази година за Перник ще има спасение и ще се перодолее водната криза. Това стана ясно преди минути след завършилото спешно заседание на премиера Бойко Борисов  с министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова за проектите, с които може да се реши сухия режим в Перник.

На срещата бяха още и кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Перник - Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов, Васил Тренев от Софийска вода, както и представители на държавната и общинската администрация.

Решено бе градът да се водоснабди от язовир Белмекен. Ще се изгради водопровод, а водата ще минава през София, през тръбите на Софийска вода срещу заплащане, до Перник. Още във вторник започва изграждането, каза Караниколов.

Правителството е осигурило 25 млн. лв. за проекта, по който ще започне веднага да се строи спасителния водопровод. Изграждането ще продължи 30 - 40 дни, което иозначава, че в края на февруари, началото на март Перник ще има вода. Стана ясно също, че няма проблеми с отчуждителни процедури по трасето на водопровода, което ще улесни изграждането. То ще премине през държавни терени.

"Преди 2 месеца по разпореждане на МОСВ НЕК започна да отбива част от водите на водосбора на язовир "Белмекен" към водосбора на „Бели Искър“. Към момента, вследстиве на това действие, наличните обеми в язовира в Бели Искър са увеличени с 4 млн. кубични метра за срок около два месеца. Водата, която от водосбора на „Белмекен“ се пренасочва към Бели Искър е около 500 литра в секунда", каза Караниколов.

Това било единственото решение, с което може да се обезпечат следващите няколко месеца да има вода в Перник, докато "Студена" започне да се пълни.

В понеделник Министерски съвет ще официално предложение на Столична община за преминаване на водата през тръбите на София до Перник, уточни икономическият министър Емил Караниколов пред журналисти след срещата с премиера. Режимът в перник продължава.

София също преживя водна криза по време на управлението на кмета Александър Янчулев в мандата 1991 - 1995 г. Проблемът беше решен отново на правителствено ниво. Премиерът Ренета Инджова реализира проекта Джерман - Скакавица, за да осигури вода на столицата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Напусна ни Гергина Тончева - първият директор на Класическата гим......

Гергина Тончева, първият директор на НГДЕК "Константин Кирил Философ“, ни е напуснала, става ясно от пост в социал...

Прочети още keyboard_arrow_right