Столична община окончателно спечели делата за премахване на "Капитолия" и „Веселото село“

-

Снимка: Facebook

След дълги съдебни спорове Столична община окончателно спечели делата за премахване на автокъща „Капитолия“ и ресторант „Веселото село“ от Борисовата градина в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД. В момента тече законовият срок за доброволно премахване. Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към принудително премахване.

Окончателно бяха спечелени и делата срещу „Софтрейд 2003“ ООД за премахване на 6 чадъра от метална конструкция с 6 стоманобетонни фундамента, които са незаконно построени на мястото на автокъщата.

Премахват автокъща Капитолия от Борисовата градина в София

И двата терена бяха актувани преди няколко години като публична общинска собственост и извадени от капитала на „Софийски имоти“, които са ги отдавали под наем.

След четиригодишна съдебна сага по премахването на знаковата постройка, ВАС окончателно потвърди, че обектът е незаконен. Процедурата стартира през 2018 г., а в рамките на делото е установено, че обектът няма одобрени строителни книжа, нито удостоверение за въвеждане в експлоатация. "Селото" се намира на терен, който е частна общинска собственост - нерегулиран парцел, който е захранен с ток и вода. Според договора за отдаване под наем, който от заведението са представили в съда, това е станало през 2007 г. по времето, когато кмет на столицата беше Бойко Борисов.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви инициатива за връщане на контрола на Столична община върху всички частни имоти в Борисовата градина преди повече от три години.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столично училище с грамота от президента...

Столичното 191 ОУ „Отец Паисий“ получи грамота от президента Румен Радев за благотворителността и съпричастн...

Прочети още keyboard_arrow_right