Столична община окончателно спечели делата за премахване на "Капитолия" и „Веселото село“

-

Снимка: Facebook

След дълги съдебни спорове Столична община окончателно спечели делата за премахване на автокъща „Капитолия“ и ресторант „Веселото село“ от Борисовата градина в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД. В момента тече законовият срок за доброволно премахване. Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към принудително премахване.

Окончателно бяха спечелени и делата срещу „Софтрейд 2003“ ООД за премахване на 6 чадъра от метална конструкция с 6 стоманобетонни фундамента, които са незаконно построени на мястото на автокъщата.

Премахват автокъща Капитолия от Борисовата градина в София

И двата терена бяха актувани преди няколко години като публична общинска собственост и извадени от капитала на „Софийски имоти“, които са ги отдавали под наем.

След четиригодишна съдебна сага по премахването на знаковата постройка, ВАС окончателно потвърди, че обектът е незаконен. Процедурата стартира през 2018 г., а в рамките на делото е установено, че обектът няма одобрени строителни книжа, нито удостоверение за въвеждане в експлоатация. "Селото" се намира на терен, който е частна общинска собственост - нерегулиран парцел, който е захранен с ток и вода. Според договора за отдаване под наем, който от заведението са представили в съда, това е станало през 2007 г. по времето, когато кмет на столицата беше Бойко Борисов.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви инициатива за връщане на контрола на Столична община върху всички частни имоти в Борисовата градина преди повече от три години.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Загражденията около Парламента се превърнаха в рампа за детски ко......

В последните дни металните заграждения и решетките около и в Народното събрание предизвикаха вълна от коментари и полюсн...

Прочети още keyboard_arrow_right