Столични деца питат кмета за презастрояването и спортните площадки

Столични деца питат кмета за презастрояването и спортните площадки

Снимка: pixabay

Столични ученици на възраст между 8 и 18 години имаха възможност да зададат своите въпроси към кмета на София Йорданка Фандъкова. В продължение на няколко месеца Сдружение „Безопасни детски площадки" събира питанията на децата и младежите. Инициативата се провежда както в столицата, така и в редица български градове, и носи името "Децата питат кмета!".

В кампанията взеха участие близо 50 ученици от различни краища на страната – София, Пловдив, Стара Загора, Каварна, Тетевен, Пазарджик, Перник, Белене, Варна.

„Децата се обърнаха към кметове на населени места, райони и общински съветници с ясни питания, които показват, че те също имат мнение и не им убягват проблемите на местата, където живеят, учат, играят“, уточняват организаторите.

Статистиката показва, че по-активни са момичетата (60%). Интересен факт е, че няма нито един въпрос, свързан с това какво точно работи кметът. Много младежи обаче не са наясно с правомощията на общината, нито с начините да се свържат с кмет или друг представител на институцията.

„Но въпросите на децата младежите са конкретни, а понякога и с посочване на името на кмета, което показва или подсказка от родител, учител, или насочено търсене“, коментират от Сдружение „Безопасни детски площадки".

Основен проблем, който обединява децата, независимо къде живеят, е презастрояването. Алтернативата, която те виждат, е вместо нови сгради, да се създадат повече места за спорт и отдих, както и детски площадки.

Подрастващите обръщат особено внимание на лошата инфраструктура.

"Защо, вместо площадка от лего, на пазар "Сребърна", кв. Хладилника ще се строи блок и тати ще се изнервя, защото няма къде да паркира?" – пита едно от децата, включени в инициативата.

Младежите се интересуват от работата на обществения транспорт, за да не закъсняват за училище.

„Има ли как да се сложи спирка, която да е на по удобно място за слизане на учениците?", са част от въпросите.

Друг акцент от анкетата е върху околната среда. Децата се притесняват за замърсяването на въздуха и търсят „зелени" решения. Питат защо няма достатъчно кошчета и контейнери за разделно събиране на отпадъци. Настояват за по-често сметосъбиране.

Участниците в анкетата определят дупките на пътя като „кратери“, разбитите бордюри като „препятствия“. Питат къде да паркират родителите им, вълнуват се от лошото състояние на пътищата.

Децата мечтаят за волейболни и тенис игрища. Предлагат да организират базар, на които да изложат изработени от самите тях творения и така да съдействат с финансиране на част от идеите си.

Ето и шестте най-популярни въпроса:

1.Защо се строи на терени, обособени като детски площадки, а не се инвестира/работи в посока за създаването на нови такива, на паркове и спортни съоръжения?

2. Възможно ли е по-добре да се поддържат наличните площадки, игрища и места за отдих?

3. Кога ще се подобри общественият транспорт, по-конкретно редовността и чистотата му?

4. Кога ще се вземат мерки, свързани с бездомните кучета, които притесняват деца и възрастни из паркове и детски площадки?

5. Не е ли възможно да има повече кошчета и контейнери за разделно събиране на отпадъци, а наличните да се събират на по-кратки времеви интервали?

6. Дупките по улици и тротоари, паркиралите нерегламентирано коли затрудняват ежедневието ни. Работи ли се в посока инфраструктурата на населените места да е по-удобна и приветлива?

Сдружението ще изпрати тези въпроси към кметовете, които децата и младежите са записали в анкетата си. Конкретни казуси ще бъдат адресирани към районната или местна администрация.

„При желание от страна на регионалните власти ще инициираме и срещи лице в лице. Сдружението ни насърчава всички кметове да помислят по тези въпроси и отговорят онлайн, или през медиите, така че и децата да ги разберат. Ние сме готови да дадем гласност на тези отговори през нашите канали и чрез партньорите ни“, казват от Сдружение „Безопасни детски площадки“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (18%, 110 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 173 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (21%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 36 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 63 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 11 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 20 Гласове)
Общо гласували: 595 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Софийският университет с конференция за медийната грамотност на у......

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ организира еднодневна конференция на тема „Интегрален по...

Прочети още keyboard_arrow_right