Столичните социалисти: Долу ръцете от Паметника на съветския воин на "Черни връх"

Столичните социалисти: Долу ръцете от Паметника на съветския воин на "Черни

Снимка: Google.com

Кметът на "Лозенец" предлага на столичният кмет на мястото да се изгради парк "Анна Политковская"

Кметът на район Лозенец Константин Павлов създаде напрежение сред столичните социалисти с предложението си за премахването на Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война на столичния бул. "Черни връх" в Лозенец.

От районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично се противопоставят на безумната идея. Предложението на Павлов е до столичният кмет Йорданка Фандъкова и послучай 9 май той иска пространството, където сега е мемориалът да се превърне в парк "Анна Политковская".

"Наличните в момента на това място, терен, публична обинска собственост, с релефи от бял мрамор и бронзова скулптура, изобразяваща двама съветски бойци в бой, да бъдат включени в експозицията на Музея за социалистическо изкуство. Ако на мястото бъдат открити тленни останки, прахът или костите да бъдат преместени в някой от столичните гробищни паркове и да бъдат погребани според хуманитарното право на достойно погребение", пише павлов до Фандъкова в предложението си от 6 май т. г.

"Цинично е подобен акт да бъде свързван с 9 май. Датата е преломна в историята на България и на Европа. Ако нямаше Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа! Нямаше да има обединена Европа. Победата на съпротивата срещу фашизма в България и победата над хитлерофашизма в Европа стават възможни с първостепенната заслуга на Съветската армия. На този ден бе сложен край на ненавистната политика на Хитлер и неговите съюзници", категорични са столичните социалисти.

В имейл до медийте от Градската организация на БСП категорично заявяват, че е недопустимо по предложението на кмета на Лозенец Константин Павлов, Демократична България, преместавнето на Паметника-костница.

Ето и позицията на БСП-София:

Днес, 75 години след освобождението на България и Европа от фашизма, в условията на световна пандемия и изправени пред глобални предизвикателства, повече от всякога са ни нужни единство и взаимна съпричастност, а не поставянето на нови разделителни линии и противопоставяне на обществото. Зловещо е във времето, когато се борим е една зараза, да се възкресява друга – тази на кафявата чума. Да се правят опити за събуждане на Злото, което отне милиони невинни животи в България и Европа през миналия век.

Днес е на мода да не се признава ролята и приноса на Русия за разгрома на Хитлеристка Германия. Има хора, които използват властовите си позиции, за да действат в услуга на своите дребни лични политически интереси, а не за решаването на реалните проблеми на гражданите.

Когато имаме най-много нужда, като общество, да бъдем обединени и сплотени, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, от името на институцията, която представлява, предлага премахване на паметника и преместване на тленните останки на освободителите. Зад това неадекватно предложение се крият идеологически подбуди, абсолютно несъответстващо на времето, в което живеем. Историята ни учи да помним и да ползваме поуките от нея за настоящето и бъдещето и никога да не повтаряме грешките на миналото.

Подобно деяние ще бъде грубо нарушение на международните норми, залегнали в Женевската конвенция, съгласно които всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна. И тези военни погребения и паметници са неприкосновени.

Правомощията и функциите на районния кмет са да строи и да решава значителните проблеми на живеещите, като подобрява жизнената среда, да опазва културно-историческото наследство и да стопанисва добронамерено общинската собственост. За това е избран мажоритарно, а не да руши, скверни паметта на загиналите воини и да предизвиква международни скандали с нелепи предложения.

В район "Лозенец" има много наболели проблеми, които не са решени, като презастрояването, липсата на улична инфраструктура и на детски площадки, на дезинфекция на улици и булеварди, предвид тежката епидемична ситуация и др. С това трябва да се занимава районният кмет.

Ние, социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично считаме, че направените предложения от кмета на района целят създаване на напрежение и ненужно противопоставяне между хората. За нас това е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм.

Долу ръцете от Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, където се прекланяме пред подвига на героите освободители и паметта на всички невинно загинали жертви!

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 287 Гласове)
 • БСП (4%, 40 Гласове)
 • Има такъв народ (18%, 161 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 254 Гласове)
 • ВМРО (7%, 63 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 28 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 59 Гласове)
Общо гласували: 915 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Почина журналистката Клара Маринова...

На 71-годишна възраст почина журналистката Клара Маринова, съобщи Нова телевизия. Тя бе едно популярните телевизионни ли...

Прочети още keyboard_arrow_right