Столичният храм "Света София" получи ценна икона на Св. Богородица

Столичният храм "Света София" получи ценната икона на Св. Богородица

Снимка: Кадър Btv

Ценна икона на Света Богородица Преславска беше дарена на столичния храм "Света София". Човекът, който е подарил реликвата, е пожелал анонимност. Духовният път на оригинала започва преди 11 века и спира в един от най-старите архитектурни паметници на Балканския полуостров, съобщава bTV.

Като закрилница на един от престолните градове на Първата българска държава иконата попада в ръцете на византийския император Йоан Цимисхи, когато той пленява цар Борис II.

"Заграбва царската съкровищница, тръгвайки обратно към Константинопол. На една каруца, на един конски впряг е царската съкровищница. Най-отгоре седи една икона на пресвета Богородица, т.нар. Преславска", обяснява гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател по църковна археология в СУ "Св. Климент Охридски"

И тук пътят на ценната икона се губи.

"Не е копие, тъй като не знаем, къде се намира оригиналът. Моето мнение е, че краси някой музей или храм в Западна Европа. Разграбването на Константинопол се характеризира със заграбването на много мощи. Грабят се и най-красивите икони", разказва още д-р Венцислав Каравълчев.

В наши дни иконата е изработена от български монах, по поръчка на вярващ християнин, пожелал анонимност.

"Смея да твърдя, че не ние сме избрали мястото, където ще бъде тази икона, а именно самата Божия майка е избрала това място", споделя отец Лъчезар, предстоятел на църквата "Св. София".

Ликът на Божията майка е приет в църквата "Св. София" в седмицата на Въведение на Пресвета Богородица в храма – един от най-големите християнски празници, почитан както от източното православие, така и от католицизма.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Димо Дренчев връчи приза за Прокурор на годината...

Народният представител и член на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Д...

Прочети още keyboard_arrow_right