Начална страница / Още / Столичният зам.-кмет по екология говори за положението с мръсния въздух

Столичният зам.-кмет по екология говори за положението с мръсния въздух

Във връзка с предстоящите обсъждания относно системите за прогнозиране на въздушното замърсяване, столичният зам.-кмет на ресор  “Зелена система, екология и земеползване” – Йоана Христова, сподели, в студиото на “Денят започва” по БНТ, че интереса към измервателните станции е взет под внимание от Столична община и скоро ще започнат проучвания ” относно местоположение, потенциални възможности за разполагане и технически варианти и икономическа обосновка за местна мониторингова мрежа”. Тя подчерта, че се придържат към законовите изисквания, що се касае до броя на станциите измерващи замърсяването на въздуха. Като на този етап общият им брой е 5 – по 1 за кварталите “Младост”, “Надежда”, “Павлово”, “Хиподрума” и “Дружба. И един фонов пункт в “Копитото”.

Христова бе запитана на какво се дължат разминаванията между данните на системата за ранно прогнозиране и измерванията на станциите в реално време, на което отговори, че причините са няколко: от една страна това е нещо, което се прави за пръв път и се защити с думите, че това все пак са данни, които калкулират различни прогнозни фактори. Христова допълни, че системата е работела почти идеално точно в последните две седмици на 2017 г., но от началото на тази година наистина са отчетени разминавания, които според нея се дължат дори на такива фактори, като повишаването на фините прахови частици, “които се разсейват много трудно”, предизвикани от празничната заря над София “която беше много пищна”.

Тя защити системата за ранно прогнозиране и с доводите, че грешки може да има, но на базата на тях точността на анализите ще се подобряват и като цяло системата е важна и необходима за хората. “Трябва да сме про-активни а не реактивни”, добави Христова.

И пак повтори намеренията за облекчения в случай на високи нива на замърсяване, като т.нар. “зелен билет, паркиране в сини зони на занижени цени, или въобще безплатен престой на паркинги при определени условия – ако към настоящият ден може да се докаже, че е ползван градския транспорт.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Сцена в Народния театър ще носи името на Апостол Карамитев

Сцена на името на легендарният български актьор Апостол Карамитев ще кръстят в Народния театър “Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *