"Централни хали" затвориха за неопределено време, какво ще се прави (СНИМКИ)

photo_library
 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

Столичните "Централни хали отново са затворени за неопределено време от 15 юли, заради ремонт. Преустройството на емблематичната сграда в центъра на София предизвика в столичани множество въпроси и притеснения за това, дали и доколко ще бъде запазен автентичния вид на сградата, след като тя стане част от голяма търговска верига.

Инвестиционният проект беше разглеждан от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) близо година, като претърпя редица изменения и подобрения, за да отговори на изискванията както на обществото, така и на професионалистите. През месец май 2022г. проектът е одобрен от административните органи с влязло в сила разрешение за строеж.

Автор на идейния проект е арх. Мария Попмаркова. "Търсихме оптимално решение за реализиране на съвременен начин за търговия при съблюдаване на културната стойност на сградата", отбелязва тя.

Експертен съвет на МК реши: Централни хали в София стават супермаркет на чужда верига

Настоящият проект, по който ще се работи, е вдъхновен от оригиналните планове на арх. Наум Торбов и цели да възстанови автентичния вид на сградата, разкривайки всички нейни архитектурни и културни елементи, като възтанови и нейните социалните и културни функции. По надлъжната ос на централния вход е предвидена главна търговска част с разположени от двете ѝ страни щандове за търговия. Идеята е пространството да създава усещане за покрит градски пазар. 

Вътрешността на сградата ще бъде преобразена, като ще се премахне построеният при последния ремонт "втори етаж". Ще се възстанови еднопространственото и еднообемно оригинално решение, като над обслужващите помещения в западната половина ще бъде изградена малка галерия. В нея ще се разположат външни търговци и места за хранене. Терасата ще е уютно отворено пространство с кафетерия и щандове за кулинарни специалитети. От нея се открива гледка към отвореното пространство и архитектурните елементи във вътрешността на сградата. Пространството ще носи усещането за малък ретро площад, а достъпът до нея ще е по елегантна стълба и стъклен асансьор.

Сградата на Софийски градски хали

Емблематичната метална конструкция запазва оригиналния си вид със свободно стоящи колони. Щандовете също ще бъдат специално подбрани и съобразени стилистично и цветово. Ще бъде възстановен и централният фонтан, съгласно оригиналния проект на арх. Торбов. Предвидено е той да е в центъра на зона за отдих със седящи места, в синхрон със социалната функция на сградата.

Сутеренът е планиран като интерактивна зона за археология и история, където посетителите ще могат да се запознаят както с историята на самата сграда, така и с историята на централната градска част на София. Около археологическите разкопки се обособява функционална зона за събития и експозиции.

Проектът за реконструкция на сградата предвижда и следните реставрационни дейности по отношение на външния облик:

- Почистване, отстраняване на патологии по одобрена методология и консервиране на фасадите на сградата, каменните релефи на герба на София на източната и западната фасада, гранитния цокъл на сградата.
- Подмяна на корозирала ламаринена обшивка и улуци, на компрометираната външна мазилка по фасадите и други дейности с цел възстановяването красотата на сграда и съхраняването ѝ за дълъг период от време.
- Възстановяване на липсваща или повредена орнаментика.
- Планирана е реставрация и поддръжка на покрива на сградата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 237 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1563 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изчезна бивш военен, ППС и военни го издирват на Витоша...

50-годишен мъж е изчезнал на Витоша и екипи на Планинската спасителна служба го търсят вече няколко часа, съобщи bTV. си...

Прочети още keyboard_arrow_right