Учебната година приключва дистанционно, матурите на 1 и 3 юни

Учебната година приключва дистанционно, матурите на 1 и 3 юни

Снимка: Уикипедия

Някои ВУЗ-ове ще удължат сесиите, кандидат-студентските изпити ще се проведат, коментира образователният министър Красимир Вълчев

Задължителните матурите тази година ще бъдат на 1 и 3 юни и ще започват не в 8, а в о - в 9.00. Няма да се удължава учебната година и ще приключи с дистанционон обучение, каза образователният министър Красимир Вълчев на извънреден брифинг в Министерски съвет.

За да се спазят противопеидемичните мерки в стайите ще има до 10 ученици и само  един квестор. Връчването на дипломите ще закъснее с 4 дни- на 26 юни, така че желаещите ще могат да кандидатстват във висши учебни заведения.

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

Въпроси от цикъла Вапцаров ще отпаднат в матурата по БЕЛ, както и "Железния светилник" на Димитър Талев. Ще бъде включен обаче материал, който е взет в електронна среда, обясни министърът.

ВУЗ-овете ще удължат малко сесиите, а при някой ще приключат по план. В България има 52 висши учебни заведение с хиляди специалности и навсякъде е различно. Като индикации някъде ще има удължаване, коментира Вълчев. 

Той заяви, че балове никой не препоръчва на този етап, но МОН не регулира кога да се проведат. Надяваме се да се подобри епидемиологичната ситуация и да се съберат абитуриентите юни или юли, коментира министърът.

Кандидат-студентските кампании ще бъдат през юли, които са в карантина ще бъде приложен подходът от зрелостните изпити.

"Очакваме между 50 000 и 51 000 зрелостници и над 30 000 - около 35 000 да кандидастват във висше учебно заведение. За чужбина до 3000 кандидатстват. Намалили сме приема в държавните ВУЗ. Една част от ВУЗ-овете отмениха предварителните изпити, други ще ги проведат в електронна среда. Зависи колко са кандидатите. В медицината кандидатите достига до 10 за място. Това е специалност, в която един изпит трябва да се проведе при равнопоставеност. Затова медицинските ВУЗ-ове ще искат да проведат тези изпити", обясни образователният министър.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стихията отнесе регистрационни табели на коли, собственици си ги ......

Препълнени с вода подлези, пътни тунели, мазета, паднали дървета и клони, наноси, улиците преливат от вода, а Перловска ...

Прочети още keyboard_arrow_right