УНСС няма да увеличава таксите си за академичната 2023/2024 г.

УНСС няма да увеличава таксите си за академичната 2023/2024 г.

Снимка: Столица.bg

Университетът за национално и световно стопанство – София няма да вдига годишните си такси за академичната 2023/2023 г. Това съобщи проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, заместник-ректор по учебната дейност пред Bulgaria ON AIR.

„В нашия университет няма да има увеличаване на таксите, всеки може да ги сравни с миналата година. При средно ниво на такси в размер на 900 лв. за социални, стопански, правни науки и икономика, при нас таксите остават 600 лв. Това означава, че студентите заплащат 300 лв. на семестър, което е символична такса и усилията ни са да привличаме мотивирани студенти за държавната поръчка ", заяви зам.-ректорът.

Причината таксите да бъдат запазени и през тази година проф. Александрова обясни с факта, че УНСС разчита на проектното финансиране, а освен това работи усилено с общините и бизнеса, като привлича субсидии, свързани с иновативни практики в обучението и с платени стажове.

„Също така има и платена форма на обучение, чиято такса също се запазва на равнището от миналата година, въпреки повишената инфлация и въпреки икономическите трудности, пред които са поставени всички училища в България. Разчитаме и на държавната политика в сферата на висшето образование и се надяваме на повишаване на държавната субсидия“, допълни зам.-ректорът.

От своя страна председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков обясни, че Министерството на образованието и науката желае да увеличи с 20% таксите, а ректорите определят какви да бъдат таксите за следващата година. Размерът на таксите е подробно описан в подготвеното проекторешение на правителството, публикувано за обществено обсъждане на сайта на МОН.

"В нашия университет ректорското ръководство не разчита само на семестриалните такси, а усилено работи и за допълнително финансиране, по проекти и търси други начини за финансиране, за да може бюджетът да е сигурен. Държим определени сравнително средни нива на семестриални такси – нито са най-високите, нито са най-ниските, което вярвам, че е допълнителен стимул за студентите да се обучават в нашия университет", отбеляза Стойков.

"Ние сме поставени при турбулентни условия. Всеки университет има самостоятелна политика за определяне на таксите. Тази политика при нас зависи изцяло от диалога със Студентския съвет и сравнително рядко се взема решение за увеличаване на таксите, като използваме други компенсаторни механизми", обясни Александрова-Бошнакова.

Според нея вдигането на таксите е тежко решение, а икономическата ситуация в страната предполага внимателно да се подхожда към този въпрос. Тя изброи в кои направления семестриалните такси са най-високи - в областта на изкуствата, медицината, здравеопазването, спорта, техническите науки.

"Националното представителство на студентските съвети още в края на този месец ще направи анализ, в който да се види в кои университети се повишават тези такси и да се прецени дали наистина ректорските ръководства коментират тези неща със студентките си съвети. Там, където има проблем, Националното представителство ще излезе със становище, за да може студентите да са наясно, да имат пълната информация", поясни Стойков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 90 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 49 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 391 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

7 сигнала за паднали дървета в столицата, от "Аварийна помощ" са ......

Жълт код за силен вятър е обявен днес, 28 март, за столицата. Очаква се поривите на вятъра да достигнат до 90 км/ч. Еки...

Прочети още keyboard_arrow_right