УНСС-София бе домакин на Международна конференция „Европейският съюз след Брекзит“

УНСС-София бе домакин на Международна конференция „Европейският съюз след

Снимка: УНСС

Международна конференция „Европейският съюз след Брекзит“ се проведе хибридно в Голяма и Малка конферентна зала и онлайн. Организатори на събитието са факултет „Международна икономика и политика“ - УНСС, Съюзът на икономистите в България (СИБ) и Асоциацията на икономическите университети в Южна и Източна Европа и Черноморския регион (ASECU).

Конференцията откри ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. С приветствени слова към участниците се обърнаха доц. д-р Мария Бакалова, декан на факултет „Международна икономика и политика“, проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, президент на СИБ, проф. д-р Григорис Заротиадис, президент на ASECU, и доц. д-р Паскал Желев, зам. декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Международна икономика и политика.

Конференцията беше организирана в четири тематични панела, обхващащи разнообразни и актуални въпроси, свързани с Брекзит, като финансовите предизвикателства и перспективи, политическите и международни последици от Брекзит, въздействието на Брекзит върху търговията и инвестициите и културните трансформации в ЕС след Брекзит.

„За мен е истинско удоволствие да приветствам толкова много участници в тази международна конференция. Избраната тема е много важна, защото засяга всички нас, както в България, така и в целия свят. Има много значими казуси - политически, социални и финансови, които имат нужда да бъдат обсъдени в тази сфера. Вярвам, че темата на конференцията е много богата и всички участници ще представят блестящо разработките си. Надявам се организаторите от страна на нашия университет да допринесат за намирането на решение на проблемите във всички аспекти на обсъжданите доклади“, подчерта проф. Димитров.

„Темата за Брекзит е изключително важна и е нужно повече хора да се запознаят с промените, които предстои да настъпят“, коментира доц. д-р Мария Бакалова.

Всичко се случи много бързо, благодарение на интереса и действието на участниците. Брекзит се явява като едно от най-значимите събития на нашето време. По него има много какво да се коментира, допълва и констатира, така че да придадем важност на всички положителни и отрицателни страни на крайния резултат“, изтъкна проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова.

Проф. д-р Григорис Заротиадис се включи с коментар за значимостта за Брекзит и Европейския съюз и бъдещето на хората по света, свързани по някакъв начин с тях. Той спомена, че се очаква промяна в обществото, тъй като Брекзит засяга актуални социални теми, както и отношенията между хората, говоримият език и други проблеми, които на пръв поглед са изместени от политическото развитие.

„Брекзит е най-популярната тема в Европа след пандемията. За нас е чест да организираме толкова мащабно събитие и то с тема, която да има важност за цял свят. Щастливи сме, че участници от цял свят приеха поканата да бъдат част от днешната дискусия и затова благодаря на всички организации, които помогнаха това да се случи“, коментира доц. д-р Паскал Желев.

С доклади в конференцията се включиха участници от 14 държави и 3 континента, сред които САЩ, Китай, Турция, Украйна, Гърция, Албания, Швейцария, Канада, Армения, Грузия, Македония и др.

В първия панел, с модератор проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова от БАН се обсъдиха доклади, разглеждащи фискалните правила и финансовите инструменти в ЕС след Брекзит, данъчните аспекти на Брекзит през погледа на България, както и Брекзит и финансовия сектор на Обединеното кралство.

Във втория панел бяха дискутирани въпроси, свързани с Брекзит и гражданството в ЕС, дефицита на демокрация в ЕС след Брекзит, геополитическите измерения на Брекзит и бъдещето на ЕС. Модератор беше Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Доц. д-р Паскал Желев беше модератор на третия панел. В него участниците обсъдиха значими теми, свързани с икономическите отношения между Обединеното кралство и Китай след Брекзит в пост-пандемичната ера, търговските отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит, свободните търговски споразумения на Обединеното кралство със страни извън ЕС – случаят със страните от черноморския регион, както и САЩ, ЕС и Китай като водещи играчи в световната търговия и киберсигурност - различия и конвергенции.

В четвъртия панел с модератор проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова преподавател в катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ беше коментирано въздействието на Брекзит върху висшето образование, дали английският език ще остане официален в ЕС след Брекзит и разликите в дигиталната търговска стратегия между Обединеното Кралство и ЕС и тяхното институционално въздействие.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (28%, 195 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 193 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 707 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Огнеборци от VIII служба на Столичната пожарна проведоха учение в......

Огнеборци на VIII служба на Столичната пожарна направиха учение в детска градина в Дружба 1. В симулацията на пожар боиц...

Прочети още keyboard_arrow_right