УНСС връчи „Доктор хонорис кауза“ на Валдис Домбровскис

УНСС връчи „Доктор хонорис кауза“ на Валдис Домбровскис

Снимка: УНСС

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство – София проф. д-р Димитър Димитров удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“ Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на икономиката в интерес на хората.

Званието се присъжда за значителния принос на Домбровскис към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, за засилване на международната роля на еврото, търговската политика на Европейския съюз и икономиката в интерес на хората.

Официални гости на церемонията бяха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на електронното управление Георги Тодоров, министърът на външните работи д-р Николай Милков, зам.-министърът  на финансите Методи Методиев, Н. Пр. Селвер Халил, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Латвия, управителят на Българска народна банка Димитър Радев, Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейска комисия в България, представители на Световната банка и Международния валутен фонд в България.

„Вашата кариера и изпълнителното управление на най-важния изпълнителен орган на ЕС, който носи цялата отговорност за изготвянето на предложения за ново европейско законодателство, а също така привежда в изпълнение решенията на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, са доказателство, че от създаването си преди повече от век до днес, УНСС удостоява с тази титла, смели визионери, личности с доказан обществени принос и воля за промяна“,  каза проф. д-р Димитър Димитров.

Ректорът огласи решението на Академичния съвет за удостояване на Валдис Домбровскис с най-високото почетно звание на УНСС.

„Добре дошли в нашето академично семейство! Нека нашият сплотен дух и нашето дълбоко уважение бъдат Ваша сигурна опора в отговорната мисия на заместник-председател на Европейската комисия  в условията на глобална икономическа, финансова и политическа криза“, допълни д-р Димитров.

В академичното си слово Валдис Домбровскис изтъкна, че за България Механизмът за възстановяване и устойчивост е възможност за инвестиране в бъдещето – за повишаване на конкурентоспособността, управлението на социалното сближаване и растежа и допълни, че днес повече от всякога България трябва да продължи напред с изпълнението на плана си.

Той акцентира върху пътя, който България трябва да извърви за присъединяването към еврото.

„Еврото е голямо предимство за Европа. От създаването си преди 20 години еврото се превърна в символ на силата, единството и солидарността на Европа. Както всяка страна, която се готви да приеме еврото, България трябва първо да изпълни четирите критерия за конвергенция: ценова стабилност, стабилност на обменния курс, стабилни публични финанси и сближаване на лихвените проценти. Неблагоприятните външни обстоятелства водят до забавяне на плановете за присъединяване на България към еврото.“, каза Валдис Домбровскис.

След приключване на академичното слово на Валдис Домбровскис, председателят на Студентски съвет при УНСС Ангел Стойков приветства присъстващите в аулата и откри сесията, в която студенти, преподаватели и гости на събитието имаха възможност да зададат своите въпроси към изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Порой наводни подлеза на НДК...

Гръмотевична буря и порой се изсипаха над София този следобед. За кратко време столичният булевард „Витоша“ ...

Прочети още keyboard_arrow_right