В София и в страната: Ново обезщетение за бащите на деца до 8 г.

-

Снимка: Столица.bg

Бащите на деца до 8-годишна възраст вече могат да ползват новия бащински отпуск до 2 месеца и парично обезщетение за него, съобщават от Националния осигурителен институт. Отпускът беше приет набързо в последните дни на последното Народно събрание и влезе в сила от 1 август.

Правото на отпуск и обезщетение на бащите или осиновителите на деца до 8-годишна възраст е за период от 2 месеца, при положение че те не са ползвали отпуските при раждане на дете (след 6-месечна възраст на детето), отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на които имат право със съгласието на майката. Обезщетението се дължи и при смърт или тежко заболяване на майката.

Когато бащата/осиновителят е ползвал някои от тези отпуски за период по-малък от 2 месеца, той има право на отпуск за разликата между 2 месеца и ползвания отпуск, разясняват от НОИ.

Със заповед на управителя на НОИ са утвърдени следните образци на документи, които могат да се подават:

- заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) на основание чл. 53ж от КСО;
- удостоверение от осигурителя относно правото на парично обезщетение на осигурено лице (сега действащото приложение № 10 към наредбата);
- удостоверение относно правото на парично обезщетение на самоосигуряващо се лице ( сега действащото приложение № 11 към наредбата).

Утвърдените образци са публикувани на сайта на института, в рубриката “За клиента”/“Формуляри”/“Формуляри и образци за временна неработоспособност и майчинство”.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София правят аутопсия на починалия Ангел Христов, погребението ......

Единият от братя Галеви - ангел Христов се е завърнал в България преди дни и е починал он инфаркт, съобщи Нова телевизия...

Прочети още keyboard_arrow_right