Внасят инвестиционното намерение за възстановяване на къпалнята "Мария Луиза"

-

Снимка: Проектнантско студио ДЕСЕТ

Тур за представяне на сегашното състояние на къпалнята „Мария Луиза“ в столичната Борисова градина беше направен за пръв път пред медии днес, 13 юни. Къпалнята не функционира от 2005г. и всички съоръжения в комплекса са в изключително лошо състояние. 

Собственикът на лятната къпалня обяви намерението си да я възстанови в нейните реални граници и да я отвори за столичани и гостите на града отново. Акционерното дружество „Парк Мария Луиза“ АД ще подаде заявление за виза за проектиране още утре, 14 юни, обявиха от дружеството. На 21 юни оградата ще бъде преместена по границите на общинския имот.

Комплексът е много голям и неговото състояние е много лошо, но ние сме силно мотивирани да променим това положение и в най-скоро време плувния комплекс да бъде реконструиран и отворен към парка и гражданите на София, обясни Тодор Тодоров, ръководител на проекти на дружеството "Парк Мария Луиза". Каква ще бъде стойността на инвестицията ще стане ясно, след като бъде издадена визата за проектиране, уточни Тодоров.

По думите му идеята е паркът да стане по-достъпен за гражданите, да има по-малко огради и стълби, за да могат
повече семейства с деца и хора с увреждания да я посещават. Особено внимание ще се отдели на това къпалнята да стане част от Борисовата градина, а не както е в момента - самотен остров. Басейните ще се запазят и реконструират, кулата за високи скокове, която в момента също е доста зле, също ще бъде реконструирана. Двете подземни нива на къпалнята пък ще се използват за спа център и съблекални.

"Има доста части от сградата, които са си направо опасни", обясни арх. Невена Русева, директор проекти в проектантско бюро ДЕСЕТ, наето за реконструкцията и модернизацията на къпалнята. Предвижда се и изграждането на кафета и ресторанти в рамките на сегашната площ. Парковата част на комплекса ще се отвори към Борисовата градина и ще има алеи и детски площадки, фонтани и чешмички, както и минерален басейн, защото там има извор, който никога не е бил ползван.

"Комплексът ще може да се ползва и от професионални спортисти. Ще запазим условията за провеждането на състезания", обясни арх. Русева.

Къпалнята "Мария Луиза" е с площ от 35 264 кв.м., в които има спортна база, къпалня със съблекални, фитнес, заведения, спа, складови, технически и обслужващи помещения. В границите на комплекса попадат и обслужващ обект, града за обществено хранене, главно водопроводно отклонение, басейн за скокове, кула за висок скок, басейн 50/25м, трибуни и обслужващи помещения, детски басейн, водна пързалка, спортни игрища и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 166 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1058 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1251 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Готова е новата спирка до метростанция "Г. М. Димитров"...

Готова е новата спирка на ъгъла на бул. Д-р Г. М. Димитров и бул. Св. Климент Охридски, до метростанция "Г. М. Димитров"...

Прочети още keyboard_arrow_right