Начална страница / Още / Започва кампанията за подаване на заявления за прием на децата в първи клас в София

Започва кампанията за подаване на заявления за прием на децата в първи клас в София

От днес родителите на децата ще могат да подават заявления за прием в избраното от тях учебно заведение

 

Преди време общината прие изменения в условията за прием на първолаци. Като от тази години се дава голямо предимство на принципа на уседналост.

Приоритет се дава на малчуганите регистрирани по постоянен адрес на местоживеене в съответният район на София в който се намира и даденото училище. Най-голямо предимство получават децата, които живеят в съответния столичен район през последните 3 години. Документът, който трябва да бъде представен и да удостоверява това ще е адреса на майката на детето или децата.

Мария Минчева от Столична община поясни, че този документ ще се предоставя пред комисията едва при записване на първолака.

Няма да се дава никакво предимство на това кога е подадено заявлението – това може да стане от днес до края на приемната кампания. Според приетите промени от МОН вече няма да се взема под внимание местоработата на родителите. Някой от тях изразиха опасения, че може да се получи така, че деца от едно и също семейство да бъдат записани в различни училища.

Новите наредби важат за цялата страна, като само за София се очаква родителите на повече от 12 хиляди деца да подадат заявление за прием на техните рожби.

Част от родителите негодуват от новият принцип на уседналост и вече са подали жалби в Комисията за защита от дискриминация.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Благотворителен семинар в София събира средства за близнаци с ДЦП

Благотворителен семинар ще се проведе в София на 29 ноември. Събраните средства от събитието ще бъдат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *