Емблематичната за Нови Искър лекарка получи поздравление от кмета за 95-ия си Рожден ден

Емблематичната за Нови Искър лекарка получи признание от кмета за ЧРД

Снимка: Фейсбук, Даниела Райчева

В сняг, дъжд, по тъмно и дори на кон обикалях децата по домовете, разказа д-р д-р Мика Цветкова-Матанова, която навърши 95 години

Емблематичната за Нови Искър лекарка д-р Мика Цветкова-Матанова, педиатър, навърши 95 години и получи поредното признание от кмета на района Даниела Райчева. Лекарката е работила в най-големите болници в София и провинцията, но най-дълго се е грижила за децата в Нови Искър.
 
Кметът на район Нови Искър-Столична община Даниела Райчева уважи д-р Матанова за пореден път на личния й празник и й връчи Поздравителен адрес. Пред нея педиатърката си спомня, че "в сняг, дъжд, по тъмно и дори на кон обикалях децата по домовете". Жената посветила се на медицината разказва за живота си, професионалната кариера, семейството, за малките и големи пациенти и за стриктния си ежедневен и хранителен режим, осигурил и дълголетие.
 
„Живели сме в абсолютна бедност. Чакала съм брат ми да се върне от училище, за да обуя налъмите му и да отида аз. В школото се ходеше с 10 стотинки - 5 за баничка и 5 за боза. Не богатството дава акъл на човек, а семейството и възпитанието“.
 
С тези думи посреща в уютния си дом в Кумарица емблематичната педиатърка д-р Мика Цветкова-Матанова. Приседнала на дивана край горящата печка, практикувалата четири десетилетия в Нови Искър лекарка се отдава на спомени както за трудностите, през които преминава личния и професионалния й път, така и за огромното удовлетворение от значителния напредък в грижата за детското здраве, плод на непрестанни и денонощни усилия и всеотдайност.
„Хиляди пъти съм казвала - докато не се укрепи семейната клетка, поколение няма да имаме такова, каквото ги искаме“, казва доайенът на педиатрията в района. На достолепните 95 години д-р Цветкова-Матанова всеки ден чете вестници и решава без проблем кръстословици. Често си взима и отделни книжки с ребуси с по-високо ниво на сложност.
В специалния кът за книги задължително присъстват както историческата литература на сина ѝ проф. Христо Матанов, така и тази на психотерапевтична тематика на дъщеря ѝ проф. Ваня Матанова – ръководител на Института за психично здраве. Същинско будителско семейство, всеки член на когото е изтъкнато име в своето поприще.
Същата е ситуацията и с двамата братя на Мика - Цветан и Евлоги. Първият е рентгенолог, а вторият - архитект. И трите деца са надскочили времето, в което са живели.
„Майка ми като учителка знаеше какво и как да се прави вкъщи. Баща ми се прибираше на обяд. Докато го чакаме сме се приготвили и не сядаме, докато той не дойде“, спомня си сякаш е било вчера детската лекарка. И споделя тежката история на своя татко.
Баща ѝ остава кръгъл сирак на 6 години в едно белослатинско село. Тогава невръстното момче отива в Бяла Слатина и открива роднини. Моли ги да остане при тях, като сутрин рано чисти оборите и храни животните, само и само да ходи на училище. Близките му го приели и по този начин остава до 7 клас там.
Тогава научава, че има престижно училище в София, в което може да кандидатства. Но нито има пари, нито знае как да стигне до столицата. Сякаш съдбата в този момент му праща негов съученик, който пътува с баща му за изпита. И бащата на д-р Цветкова-Матанова тръгва с тях.
Двете момчета се явяват на изпит и се оказва, че баща й е приет, а неговият съученик не успява да се класира. Тогава бащата на съученика казва на баща ѝ - къде ще живееш, кой ще те издържа, хайде отстъпи място на моето момче. И таткото на педиатърката склонил. Отиват при директора и казват за уговорката, която той отхвърля и казва - не, който е издържал изпита и е влязъл, той ще учи.
„Тогава бащата на моя татко започнал да продава ниви, за да може да го издържа. Трябвало да има задължителна униформа и тогава в старата къща на село намерили шаяк, от който я направили. Целият бил в рани от грубия плат, но успял да завърши като експерт-счетоводител. А сега, като гледам голяма част от децата, родителите им дават по 10 лв. за джобни. И повече дори. Грешка е родителите, бабите и дядовците да искат да дадат на децата и внуците си онова, което те не са имали и по този начин да ги презадоволяват“, споделя мислите си за тогавашното и настоящо време 95-годишната педиатърка.
Съдбата на д-р Цветкова-Матанова и двамата ѝ братя сякаш следва тази на нейния татко. Само на 5 години, в бедни и непосилни времена, малката Мика се грижи за малкия си брат Евлоги, който е на годинка и батко му Цветан, докато родителите ѝ работят, за да изкарват прехраната на многолюдното 5-членно семейство.
„Тогава се разболях тежко от пневмония и 13 дни високата ми температура не спадаше. Тогава майката на майка ми е казала - изперете ѝ дрехите, защото после дрехи не се перат... Мислили са, че няма да оживея“, казва бъдещият медицински специалист, която от малка е научена на икономичност и да не хвърля и трошичка от масата.
По-късно Мика преживява и бомбардировките над София. Налага се да се евакуират в Харманли, където таткото намира работа в мелница. Там прилежната ученичка става отличник на випуска и решава да продължи обучението си като филоложка. Но не ѝ е отредено.
„Когато директорът на гимназията ми връчваше дипломата ми каза - не, ти си първенец на випуска и ще учиш медицина. Споделих на родителите ми. Те помълчаха малко и отвърнаха, че са съгласни. До онзи момент не бях мислила изобщо такъв вариант. Явих се на изпити и влязох“, смее се тя.
В университета се запознава с голямата си любов. Бъдещият ѝ съпруг Лука е с година по-голям.
„Живеехме много бедно и нямахме пари за сватба. Само подписахме граждански брак. Свекърът и свекървата също нямаха средства.
Случвало се е да събираме пари цяла година и да отидем със 120 лв. на море 4-членно семейство с двете ни деца, а на свекъра и свекървата оставаме 90-те лева“, разкрива още медикът.
След 5-годишното следване висшистката работи по специалността като детски лекар в Харманли, специализира и в болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Докато съдбата не я довежда на 38 години в Нови Искър. Татко ѝ купува къща в Курило, в която и до днес живее.
Повече от 40 години д-р Цветкова-Матанова прекарва в града като педиатър както в старата сграда на поликлиниката, така и в 170 СУ „Васил Левски“ и ДГ 157, която се намира съвсем близо до дома й.
„Бях изключително взискателна. Преди децата да тръгнат на училище в първи клас ги привиквам всички. Помолих главния лекар да повика специалист „Уши, нос, гърло“, очен лекар и други експерти. Всички данни от прегледите записваме в личен картон, така че училищният лекар да знае какви имунизации е имало детето и от какво е боледувало. Така знаят в какво състояние прекрачва училищния праг в първи клас. Сега няма такова нещо, както липсва и детска консултация“, споделя педиатърката.
Всеотдайността през годините на детската лекарка е пословична. Родители, баби и дядовци знаят – без значение на метеорологичните условия или часа, тя ще дойде вкъщи на преглед.
„Нито сняг, нито дъжд, нито вятър - нищо не може да ме спре. Тръгвам пеша и отивам колкото и да е далеч болното дете. Детски консултации правихме в с. Кътина и Гниляне. Знаех рождената дата на децата, имената им и тези на родителите им, къде живеят“, добавя специалистката и посочва, че дори и с кон се е придвижвала до родилка в труднодостъпно място.
Много случаи са останали в съзнанието й. При един от тях, по време на нощно дежурство в старата поликлиника идват разтревожени хора и казват за жената, която придружават, че има бъбречна криза. „Гледам я - тя ще ражда. Изродих я, акушерката ми помогна. Няма упойка, няма модерни работи. Прерязах пъпната кръв и всичко мина благополучно. Пък уж бъбреците били болни“, връща лентата назад Мика.
При втори случай санитарка чула детско гласче в тоалетната на поликлиниката. Доближила се до стара пернишка печка, която се пълнела с въглища. Отворила и се ужасила - вътре било напъхано новородено бебе. Майката го пуснала и избягала. „Беше цялото одрано, но успяхме да го спасим“, щастлива е педиатърката.
Трети случай отново я заварил на нощно дежурство. „Около 3ч. през нощта се чуват страшни ревове отпред. Виждаме жена, на която виси едната ръка. Оказа се, че на връщане от празник в дефилето кавалерите й ще слизат в Гниляне, а тя си пътува за София. Искат тя да слезе с тях, но жената отказва. И когато влакът тръгнал, кавалерите я дръпват за ръката, тя пада и влакът минава през ръката ѝ. Обработихме я и я пратихме в "Пирогов", не забравя и този инцидент дългогодишният медицински експерт.
Днес детската лекарка се радва на двама внуци и една правнучка. Често си спомня как баща й е водел цялото семейство редовно на театър, опера, оперета, спортни състезания. Гледала на живо и големия борец Дан Колов.
Медикът спазва строг режим. „Сутрин се събуждам в 4,30-5.00 ч. но ставам в 6.00 ч. Закусвам с чай към 7.00 ч. Следва кафе в 9.00 В 12.00 ч. обядвам. Винаги има супа, второ и плод. В 16.00 ч. е следобедното хапване и вечеря в 18.00 ч. от кисело мляко с няколко филии и скилидки чесън. По-късно не се храня. Порциите са малки. Вечер си лягам към 21.00 ч., но чета и заспивам след 22.00 ч.“, казва д-р Цветкова-Матанова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани недоволстват от разбит тротоар по бул. „Царица Йоанна"...

Жители на столичния „Люлин“ недоволстват от разместените плочки на тротоара по бул. „Царица Йоанна&ldq...

Прочети още keyboard_arrow_right