Надига се гражданско недоволство срещу кмета на Красно село

Надига се гражданско недоволство срещу кмета на Красно село

Снимка: dg8.bg

Арх. Вяра Ракаджиева изложи причините за забавяне на разширението с 6 групи на 8-о ОДЗ

Сериозно гражданско недоволство се надига срещу управлението на кмета на район Красно село-Столична община, Росина Станиславова. Жителите изразяват възмущението си от реализирането и забавяне на проекти.

Във фейсбук арх. Вяра Ракаджиева, ръководител на екипа за проекта за разширението със шест допълнителни детски групи, физкултурен салон и кабинети на 8 ОДЗ изложи проблемите и причините за забавяне.

"От две години проектът тенденциозно се бави. Кметът организира над 10 безмислени срещи, за да коментираме врата 10 см на ляво или на дясто. Ние сме авторите на проекта и нашето проектанско решение трябва да се проверява само за три неща: дали отговаря на техническото задание, нормите и градоустроиствените показатели. Работната архитектура е предадена юли 2021 за одобрение. Ноември я предадохме отново с незначителни и маловажни забележки. От юли 2021 изискваме, чрез писма да получим няколко изходни данни, необходими за проектирането ни - указания от Софийска вода, бившето ЧЕЗ- сега Електрохолд, Топлофикация , надзорна фирма за одобрение на проекта потребление на ел и вода на съществуващата сграда.

От ноември 2021 никой от ръководството на общината - кмет Станиславова, зам.- кмет Веселинов и гл. архитект Кючуков не ни отговарят на поставените въпроси за изходните данни и да одобрят най-накрая архитектурния проект.

След шест месеца ние успяхме да си набавим изходните данни неофициално. Преди два месеца предадохме пълната работна проектна документация: архитектурна, конструктивна, електро, ВиК, овик, геодезия, ландшафт  идруги и количествено-стойностни сметки.

До момента отново нямаме никакъв отговор. Главният архитект на район Красно село Кючуков, неофициално ми намекна, че пак имали забележки за местата на някои врати. Т.е. ново протакане с маловажни неща, коментирани на над 10 работни срещи в общината. Разговарях с зам.-кмета по строителство на Столична община инж. Джоргов. Той е наясно със всичко, което написах по-горе и бюджет за изграждането е осигурен. Юридически е безсилен защото не може да се намесва в договорните отношения на районния кмет- изборна длъжност.

Вече няколко пъти е отправял запитвания относно как се развива проекта, отново без отговор. Освен обществен проблем, поради недостатъчните места за детски градини е и личния ни проблем, защото безкрайните маловажни корекции и инфлацията поради забавяне с две години от оферирането ни изядоха печалбата и дори утре да се заплати проектанския хонорар, ще бъде под себестойност.

Уверявам ви, че проектът е много добър, функционален и реализирането му ще бъде ценна придобивка за район Красно село! Моля, този пост да го направите обществено достояние", написа във фейсбук арх. Вяра Ракаджиева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ексковчежникът на Столична община Дончо Барбалов рекламира картит......

Доскорошният заместник-кмет на Столична община, с ресори финанси, здравеопазване и на няколко пъти и транспорт, Дончо Ба...

Прочети още keyboard_arrow_right