Общинският съветник от СОС: Директори вещаят затваряне на училища заради скъпия ток

Общинският съветник от СОС: Директори вещаят затваряне на училища заради ск

Снимка: Столица.bg

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета искат спешна актуализация на средствата за издръжка на училища и детски градини. Изчисленията на организацията показват, че след пресметнатите увеличения на заплатите на учителите, парите за издръжка са "под критичния минимум за нормалното функциониране на образователната система".

За критичното състояние написа във фейсбук общинският съветник и председател на групата на ГЕРБ в СОС Диян Стаматов, който е директор на столичното 119-о училище "Акад. Михаил Арнаудов".

Увеличението за издръжка на учебните заведения трябва да е най-малко с 40%, а субсидията да е целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете. За детските градини, освен консумативите, са необходими пари за повишените цени на продуктите за храна.  От работодателската организация предлагат да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. /дете.

Очакванията са дДържавата да приложи по-големи облекчения за сметките на училища и детски градини.

Според прогнозите има реална опасност  от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и гориви станат все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна.

Настоящите предложения ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Варненец влезе в насрещното в Дружба, размина се с челен сблъсък ......

Кола с варненска регистрация се размина на косъм от челен удар и то благодарение на бдителния водач на другия автомобил....

Прочети още keyboard_arrow_right