Столичният кмет запали тържествено седмата свещ за Ханука в Централната синагога

Столичният кмет запали тържествено седмата свещ за Ханука в Централната син

Снимка: Александра Маркарян

Кметът на София Йорданка Фандъкова запали седмата свещ за празника на светлината Ханука в присъствието на народни представители, посланиците на Израел, Германия, Испания и Италия членове и приятели на еврейската общност в България в Централната софийска синагога снощи.

За церемонията на еврейския празник съобщи д-р Александър Оскар, председател на "Шалом". "Празникът на светлината се свърза и с чудото на Ханука и вярата, че чудесата се стига силно да вярваме в тях. На Ханука си даваме равносметка, че свободата трябва да се отстоява, а не да се получава даром", написа лекарят в мрежата.

Д-р Оскар припомня, че от почти две години, човечеството е изправено пред невиждана в историята заплаха. Хората са във война със смъртоносен враг - Covid-19. "За щастие, благодарение на огромните усилия на лекари и учени от цял свят, сега разполагаме с чудотворно оръжие - имаме ваксина, с която можем да победим нашия враг. Но това няма как да стане, без да се ваксинираме. Чудесата са възможни, ако вярваме в тях, но и само ако положим необходимите усилия от наша страна. Вярвам, че разумът ще надделее и битката с Covid-19 ще бъде спечелена и ние отново ще извоюваме правото си да живеем свободно и да се радваме да правим това, което обичаме. Нека бъде светлина!" убеден е в чудото д-р Оскар.

Празникът напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. и се свързва, според преданието, с отстраняването от храма на Йерусалим на езическия олтар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дни. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. Свещникът има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЦГМ: Не рискувайте глоба! Носете си маските!...

Носенето на маски създава дискомфорт, но е начин да предпазим себе си и другите от разпространението на вируса на КОВИД,...

Прочети още keyboard_arrow_right