Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“

-

Снимка: Александра Илиева

Вандали разбиват контейнерите за дрехи на столичния пазар „Димитър Петков“. За това сигнализират слушатели на БНР. Дарените в контейнерите дрехи и обувки най-често са предназначени за нуждаещите се в общинските кризисни центрове.

Инициативата за събиране на дрехи и текстил се реализира в столицата от 5 години, съвместно с Българския Червен кръст. Тя е организирана по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. Още при стартирането рискът от вандализъм е оценен като висок, каза пред БНР Антон Гичев от фирмата - собственик на част от контейнерите за дрехи в България.

„Тези прогнози не се оправдаха и наблюдаваме една много висока дарителска култура в България, въпреки това има такива прояви, които много „бият“ на очи. Те са много откъслечни прояви и в момента, разполагайки със 150 контейнера, може да се каже, че имаме по няколко такива случая на година“, добави Гичев.

Според Гичев, вандалите вземат по-качествените дрехи и обувки, а останалото разхвърлят по тротоарите. По думите му, в зависимост от сезона контейнерите се пълнят по различен начин, като в най-масовия случай се изпразват до 4 пъти седмично.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Към момента в София, Пловдив, Перник, Кюстендил и Варна са разположени над 150 контейнера, като е планирано броят им да достигне 1000 през следващите няколко години.

Първите 20 постоянни контейнера за текстил в София са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столичната община започна да разработва през 2019г.

Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата в Европа всяка година, а потреблението на дрехи на годишна база надвишава 6 млн. тона.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Район "Красно село" - джунгли край блоковете, ями по улиците...

Косенето на трева в междублоковите пространства в столичният район "Красно село" е извършено между 6 и 25 април, съобщав...

Прочети още keyboard_arrow_right