Внасят подписите за спасяване на Боянското блато при кмета Фандъкова и в местния парламент

Внасят подписите за спасяване на Боянското блато при кмета Фандъкова и в ме

Снимка: Фейсбук

Подписите, които бяха събрани за спасяване на Боянското блато, ще бъдат внесени до кмета на София Йорданка Фандъкова и до Столичния общински съвет в и Общинския съвет. Това ще се случи идния петък – 11 ноември, от 16:00 ч., съобщават организаторите на подписката.

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на София, която е естествено местообитание на защитени видове растения и животни. В района на блатото са установени и документирани над 110 вида птици – от тях 17 са включени в Червената книга на Република България, а почти всички останали са със статут на защитени видове на национално или международно ниво.

"По документи блатото е реституирано на частни лица като земеделска земя. Блатото никога не е било земеделска земя, а блато, каквото е и в момента", посочват протестиращите граждани.

С доклад на Община София от 2021 г. се препоръчва обявяването на блатото за защитена територия, ведно със зона от минимум 100 м. около него. Започнати са процедури в тази посока.

„Докато общината проверява дали Боянското блато, видимо на всички карти и кадастрални планове от Освобождението досега, е наистина блато, инвеститорите засипаха със земна маса 1/3 от водната му площ, започнаха да унищожават растителността, парцелираха района и го заградиха с метална ограда. Целта е унищожаване на екосистемата и застрояване“, смятат инициаторите на подписката.

Към днешна дата, за района на Боянското блато се издават разрешения за строежи и разрешения за премахване на блатна растителност; предстои искане за разрешение за засипване на блатото със земни маси и неговото заличаване.

През пролетта на тази година казусът Боянско блато застана във фокуса на общественото и медийно внимание с многобройните протести и искания на обществеността за защита на тази местност. Хиляди граждани се включиха в подписката.

Те поставиха следните въпроси към Столичния общински съвет и към кмета на София:

- Ще защитят ли Боянското блато като единствена естествена влажна зона на територията на гр. София, която е естествено местообитание на защитени растителни и животински видове?

- Ще съдействат ли за юридическото и фактическото обособяване на Боянското блато като защитен обект, който включва водната територия на блатото и прилежащата му крайбрежна ивица в буфер от 100 метра, с акцент върху опазването на биоразнообразието?

- Ще съдействат ли остатъкът от незастроеното пространство в района около Боянското блато да се организира като градски парк или озеленена зона за отдих и хармонично съжителство с природата?

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Александър Цветанов: Сашко е добре и рисува (ВИДЕО)...

Сашко е добре, написа във фейсбук бащата Александър Цветанов днес. Вчера той публикува видео как изгубеният в гората, 9 ...

Прочети още keyboard_arrow_right