За кого има място в Народния театър "Иван Вазов"

За кого има място в Народния театър "Иван Вазов"

Снимка: Фейсбук

Народният театър "Иван Вазов" е свещено място за любителите на театъра и мое лично вдъхновение. На сцената на този театър в онези години и по-късно със затаен дъх съм гледал играта на Иван Кондов, Асен Миланов, Андрей Чапразов, Наум Шопов, в наши дни Руси Чанев, Валентин Ганев, Камен Донев, Мариус Куркински, Теодора Духовникова, Бойка Велкова...

Сред десетките великолепни спектакли, които съм гледал, са и "Хъшове" на Александър Морфов с блестящия Руси Чанев, камерната пиеса "Контрабасът" с Валентин Ганев, както и паметния "Крал Лир", последната роля на Наум Шопов.
Най-добрата пиеса, през последната календарна година на сцената на националния театър е "Бурята", под режисурата на Робърт Уилсън, събитие, създадено и изпълнено с изключителен перфекционизъм на целия екип и театрална класа, което може да служи като коректив, единица мярка за театър. Зашеметяващо!
Вероятно най-посещаваният от мен театрален салон е този на Народен театър "Иван Вазов".

Около този театър тези дни се разиграва скандал с участието на Александър Морфов и зам.директора на театъра Велислава Кръстева. Не познавам лично г-жа Кръстева нито нейните възможности като ПР, но случката ме накара да се замисля, защото е с обществен резонанс.

Народният театър е светиня и трябва да сме особено критични към неговата политика и обществен образ. В центъра на скандала са талантлив режисьор, част от интелектуалния елит на нацията и зам.директор на театъра, който е работил за компрометиран в обществото политик, един от виновниците за провала на прехода, усукал народната съдба около обръчи от фирми, приватизирал част от южното черноморие, където си е изградил морски султанат.

Политизирането на независима национална институция е обида към екипа на театъра и зрителите и подобни назначенив са остатъчни рефлекси от една друга цивилизация, от която излизаме, но още не сме. Надписите по вратата на Кръстева са недвусмислени и напълно адекватни на случващото се в България, която попадна под игото на политици, издялани по модела на ДС.

Ще дам няколко пояснения, каквито няма да чуете от националните медии и хлевоустите журналисти, които огъват тучни снаги около влиятелните политици, но с широко затворена уста.

С волята на "златния пръст" на Ахмед Доган са редени правителства на прехода и не малко институции като Български футболен съюз (БФС). В здравеопазването ни нищо съществено не се случва без да се знае и одобри от ДПС. Имат "очи и уши" навсякъде. Такива като мен, които вече 40 години са в системата, не държат постоянно слушалки в ушите си и знаят КОЙ цепи и кой реди картите в българското здравеопазване. Чуваме и виждаме туй-онуй.

Подземията на българското здравна система са партийни банкови трезори за онези, които държат ключовете към тях. Битката за милиардите в сектора е епична и в нея има командири и редова войска. Командирите си имат болнични вериги и яхти, а за войската е коматчето хляб. Конкурсите за шефове на големите болници в България от години преминават под надзора на партийните централи, основно на ГЕРБ и/или ДПС, а някои направо ги назначават с едно кратко и безболезнено посядане на дивана в сараите.  Българският лекарски съюз (БЛС) също обича баклава и кадаиф.

Сашо Морфов може да е нарушил правилника на театъра, но не е подвел никого. Трябва да се знае - ясно и категорично - кой, КОЙ е в институцията, в която той твори събития от години. Ако всеки от нас премълчава онова, което го гнети, ще говори само това, което не мисли. И аз "драсках" по вратата на началника на болницата, в която работих 35 години, но мераклиите, които "триеха" написаното бяха повече от тези, които искаха да го "прочетат". Така е в България. Или си Морфов, или си Мента. Но само за първия има място в Народния театър "Иван Вазов".

Коста Костов, Фейсбук

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 250 Гласове)
Общо гласували: 383 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичани недоволстват от разбит тротоар по бул. „Царица Йоанна"...

Жители на столичния „Люлин“ недоволстват от разместените плочки на тротоара по бул. „Царица Йоанна&ldq...

Прочети още keyboard_arrow_right