Зам.-кметът по дигитализация на София: И Талин като София има програма “Пясъчник за иновации”

Зам.-кметът по дигитализация на София: И Талин като София има програма “Пяс

Снимка: Фейсбук

За да гарантиран устойчивост естонците задължават компаниите да намерят и частно финансиране за конкретния проект, обясни Генчо Керезов

И столицата на Естония - Талин, има програма като тази на Столична община - “Пясъчник за иновации”. Програмата те надграждат като задължават компаниите да намерят и частно финансиране за конкретния проект.  Така гарантират устойчивост на решението и бизнеса свиква сам да си помага. Възнамеряваме да приложим подобна мярка и при нас.

Това съобщи във фейсбук зам.-кметът по дигитализация на София Генчо Керезов, който е на посещение в прибалтийската столица.

Генчо Керезов: София има стратегия за дигитална трансформация

Много продуктивен разговор проведохме с Toomas Turk - Chief of Innovation на община Талин. Разгледах тяхната Smart City платформа, базирана на IoT и обмен на данни в реално време. Още е млада и има малко на брой приложения, но изглеждат добре и са лесни за ползване от гражданите. Оказа се, че също както София и те вече имат програма като нашия “Пясъчник за иновации”, само че го надграждат като задължават компаниите да намерят и частно финансиране за конкретния проект. Така гарантират устойчивост на решението и бизнеса свиква сам да си помага. Възнамеряваме да приложим подобна мярка и при нас, написа в мрежата Генчо Керезов.

Тоа разказва, че по отношение на електронното управление и в Талин срещат същите трудности като нас - най-вече в остаряло законодателство и липсата на възможност за законодателна инициатива от общините.

Вече сменяме електронно адрес в цяла София

За разлика от България, интеграцията с държавните регистри и електронната идентификация в Талин, обаче, вече се е случили и това дава възможност огромната част от електронното управление вече да е практика там, коментира IT специалистът.

"Поздравих ги и за победата в конкурса Зелена столица на Европа 2023, където София също е финалист, благодарение на координираните усилия на екипа на кмета Йорданка Фандъкова. Оставаме в топъл контакт за повече съвместни инициативи и обмяна на ценен опит в сферите на електронно управление, иновации, умен град и устойчиво развитие!", обеща зам.-кметът по дигитализация на Столична община.

Признание за Генчо Керезов - заместник кмет на София по дигитализацията

На Московска 33 има кмет по дигитална трансформация от началото на мандата през 2019 г. Благодарение на Генчо Керезов, под чието ръководство се реализира проект в София, благодарение на който вече успешно може да се сменя адресна регистрация. Пилотно проектът тръгна в един столичен район преди година, а от 3 дни вече в цяла София. Още самото начало на встъпване като зам.-кмет Керезов обясни и призова, че при дигитализирането на София е необходимо обединяване с държавните регистри.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Оправиха дупка на бул. "България" за "Писта София"...

От Столична община ремонтираха голяма дупка по бул. България, доволен е председателят на Българската федерация по автомо...

Прочети още keyboard_arrow_right