Гласуват дали „Четири лапи“ ще продължи да работи във ветеринарната клиниката в Банкя

Гласуват дали „Четири лапи“ ще продължи да работи във ветеринарната клиника

Снимка: Фондация "Четири лапи"

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за безвъзмездно ползване от Фондация „Четири лапи“ на ветеринарномедицинската клиника в район „Банкя" за още 10 години, съобщават от пресцентъра на местния парламент.

През 2012 г., след решение на СОС, Столичната община и Фондацията сключват договор, който задължава нестопанската организация да: съдейства за овладяване на популацията на безстопанствените животни (кучета и котки); да оборудва, обзаведе и регистрира ветеринарна лечебница; да осигури персонал и заплати; да регистрира ветеринарните лекари, работещи в обекта; да заплаща за своя сметка телефон, интернет, застраховка на сградата и имуществото в нея, както и на алармената инсталация; да извършва залавяне, обработване (кастрация, ваксинация против бяс, вътрешно и външно обезпаразитяване, видима маркировка) престой и връщане по места на най-малко 1200 безстопанствени животни (кучета и котки) на година, като поема изцяло разноските за тези дейности; да кастрира бездомни котки по съвместен проект е частни клиники в гр. София и да провежда обучение и стаж на ветеринарни лекари и студенти.

Съгласно предоставения от Фондацията отчет за периода на договора за последните десет години във ветеринарната клиника са извършени кастрации на 20 346 животни, от които 15 034 котки и 5 312 кучета. На 3 081 животни са извършени само ваксинация и обезпаразитяване. 1 135 животни са получили друг тип лечение, а 467 животни са намерили нов дом.

Чрез проекта за безплатна кастрация на домашни котки в частни клиники в София, за периода са кастрирани общо 11 823 котки. През 2017-2018 г. Фондацията е извършила преброяване на безстопанствените кучета на територията на Столична община, като официалните данни показват намаляване на популацията с 67,7% спрямо данните от първото преброяване през 2007 г., когато броят на животните е бил 11 124.

По време на последното преброяване е установено увеличаване на популацията на безстопанствените котки във всички райони на Столична община, особено в централните части.

 

През април беше публикувано обявление до всички заинтересовани организации, че могат да кандидатстват за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от 10 години, върху ветеринарна клиника „Банкя“, с цел - изпълнение на хуманни мерки за овладяване на популациите на безстопанствените животни (кучета и котки) на територията на общината.

В срок до 30 юни 2022 г. желаещите кандидати трябваше да представят в общинската администрация писмена презентация на дейността си, както и писмено разработена концепция за стопанисване и управление на обекта. За срока на обявлението беше получено само едно заявление - от Фондация „Четири лапи“, която има намерение да продължи своята дейност във ветеринарна клиника „Банкя" за още 10 години.

Общинските съветници подкрепиха намерението им в комисии, предстои то да бъде гласувано на заседанието на общинския съвет утре 6 октомври.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Градският транспорт в снежна Банкя се движи, тежка е ситуацията в......

Градският транспорт в Банкя се движи въпреки натрупаният сняг. Цяла нощ машините на оператора по чистота са работили и у...

Прочети още keyboard_arrow_right