Историята на един дом в Банкя (СНИМКИ)

photo_library
 • Историята на един дом в Банкя

  Снимка: Румяна Николова

 • Историята на един дом в Банкя

  Снимка: Румяна Николова

В биографията си Дамян Дамянов споделя: От дядо си по баща съм наследил моряшката волност, а от баща си – художник-резбар, обичта си към слънцето и простора

Може би знаете, а може би – не, че известни години в Банкя, в квартал Градоман живее и твори големият български поет Дамян Дамянов. Спомняме си този факт, защото на този ден - 18 януари 1935 година, се ражда човекът с толкова силен дух, че побеждава физическите си ограничения и се превръща в мащабен творец, който е вълнувал и ще вълнува всяко чисто, настроено на вълната на поезията, сърце.

Малко се говори обаче, че и баща му - Петър Дамянов, има принос за неговото оформяне като поет. В своята биография младият Дамян споделя: “От дядо си по баща съм наследил моряшката волност, а от баща си – художник-резбар, обичта си към слънцето и простора.”   

По някаква случайна неслучайност къщата в Градоман и днес се населява от артистични души. Мая Събева, художник на икони, живяла дълги години в Италия и Швейцария, бе така любезна да ни покаже картини на бащата на Дамян Дамянов, които тя е наследила заедно с къщата. Показа ни и масичка, изработена от Петър Дамянов, която великолепно хармонира с фрески от иконата, рисувана от самата нея.

А един прекрасен иконостас, изработен от Дамянов – баща, е довършен от Мая, която е нарисувала в него икона на свети Георги. Това е духовно сродяване на две фамилии на интелектуалци, обитавали един и същи дом. Мая обича да рисува този светец и от любов към брат си Георги Петров, завършил преди години ВИТИЗ (фотография), асистент-оператор на филма „Вчера” , съпруг на известната в миналото актриса Росица Брадинова.Той няколко години е глас в „Свободна Европа”, а съпругата му работи в „Гласът на Америка”.

Преди време домът е бил обитаван от свещенослужител със своето семейство, така че тази хубава и на външен вид къща в Градоман е облъчена от също така добро човешко присъствие, което се превръща в част от духовната атмосфера на Банкя.

Румяна Николова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Започват ремонти в кварталите на Банкя...

И през тази година в столичният район Банкя са предвидени ремонти на инфраструктурата. Това каза в ефира на БНР кметът Р...

Прочети още keyboard_arrow_right