Кметът на Банкя: Минералната баня ще се превърне в икономически двигател за развитие на района

 • Възстановяване на банята в Банкя

  Снимка: Столица.bg

Искаме да запазим 110-годишната история в оригинален вид, защото е ценна за града, казва Рангел Марков

Минералната баня в Банкя ще се превърне в икономически двигател за развитие на района. Това заяви районният кмет Рангел Марков пред Канал 3. Той добави, че Голямата балнеолечебница трябва да бъде един работещ и функциониращ обект.

„Изключително сме удовлетворени от факта, че започна реставрацията на минералната балнеолечебница в Банкя. Мястото е създадено да бъде балнеолечебница, а идеята е да се запази автентичния му вид. Това е най-ценното в тази сграда, тъй като в нея има много история. Сградата е на повече от 110 години. Ние максимално искаме да запазим, тази история и оригинален вид, тъй като тя е изключително ценна за Банкя. На практика градът се е формирал такъв, какъвто е сега, благодарение на тази сграда. Балнеологията в България стартира от тук. Това е първата съвременна балнеолечебница в страната ни“, коментира Рангел Марков.

Основната функция на обекта е лечението с минерална вода. Капацитетът на банята е 180 човека. Максимално ефективно и енергоемко ще използва минералната вода за отопление. Ще се предлагат различни процедури. А в банята, както преди ще ма лекарски кабинет. Лечебницата ще разполага със солна стая, релакс зона, различни по предназначение басейни, отделени семейни кътове, фитнес зала. Ще бъде дадено предложение да бъде изграден и закрит 25-метров басейн. Предвижда се постоянно действаща изложба на автора на банята, която да връща посетителите към нейната история.

„Благодарен съм на всички, които съдействаха за реставрирането на сградата Това е обект, който ще донесе големи ползи на икономиката в района. Реставрацията не значи нищо, ако центъра не започна да функционира веднага, това за нас е приоритет. Важно е да заложим благоприятните за общината и за хората условия, както и да намерим опитен оператор, който да започне веднага да експлоатира обекта“, добави градоначалникът на Банкя Рангел Марков.

 

 

 

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 123
Симеоновско шосе велосипедисти
Реклама

Виж също

close

Село Иваняне отпразнува своя празник (СНИМКИ)...

Единственото село в България с Паметник на буквите в центъра отпразнува своя празник 24 май. Гостите и жителите на китно...

Прочети още keyboard_arrow_right