Обсъждат се варианти за стопанисването на минералната баня в Банкя

Обсъждат се варианти за стопанисването на минералната баня в Банкя

Снимка: Столица.bg

Общинският съветник Анна Стойкова описа целият процес от началото до възстановяването на емблемата на Банкя

Три варианта се обсъждат за стопанисването на минералната баня в Банкя. Обектът трябва да заработи до края на годината. В момента се довършват и монтират детайли голямото фоайе на входа, за да възвърнат пълния блясък на някогашната Лечебница.

Единият от вариантите за управление на възстановената баня е да се създаде общинско дружество. Другият е да се даде за управление на оператор, които има опит в СПА услугите. Вече има запитвания от чужбина - Турция, Италия и др. страни за бъдещето на бижуто на град Банкя.

В социалната мрежа днес общинският съветник Анна Стойкова публикова целия процес по цялостния ремонт и възстановяването на емблематичната баня.

Царската вана в банята в Банкя е готова (СНИМКИ)

"Крайният срок за предаване на обекта е септември 2020 г. Затова е особено важно да намерим добър стопанин за управление на банята и тя да възвърне блясъка си и да заработи като успешен балнео- и спа център", написа общинският съветник.

След няколко неуспешни опита на Столична община да даде обекта на концесия срещу възстановяване, най-накрая банята бе спасена чрез публично-частно партньорство, одобрено от Столичния общински съвет през 2017 г.

Банята в Банкя отваря до края на годината, реставрират детайли по снимки (ВИДЕО/СНИМКИ)

Банкя е известен като балнеологичен център с уникален състав на въздуха и лековита и подходяща за консумация минерална вода. 

"Много усилия положихме, за да стигнем ди този момент. От 2011 г., когато Минералната баня в Банкя бе прехвърлена за стопанисване на район Банкя, с кмета на района Рангел Марков координираме и работим по темата", написа Анна Стойкова, която е от Банкя. Повод за коментара й е, че частен инвеститор е реставрирал банята.

Ето и целият път, за да се стигне до пълното възстановяване на минерланата баня.

1. Решение № 181 / 15.04.2010 г на СОС - съгласие на СОС за безвъзмездно придобиване от Столична община правото на собственост върху Голяма балнеолечебница , находяща се в УПИ І – за парк, кв. 82, 84, гр. Банкя.

2. Предоставяне на Балнеолечебницата за управление от район „Банкя“ – Заповед № РД 46 – 11 / 17.10.2011 г на Кмет на Столична община.

3. Промяна от частна в публична общинска собственост сградата на Минералната баня и УПИ І -предназначен за обществено обслужване, кв. 104з, м. Тенев баир гр. Банкя и даване на предварително съгласие за предоставяне на концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс на гр. Банкя – реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня Банкя и строителство на Балнеоложки хотел в гр. Банкя – Решение № 459 /24.07.2014 г на СОС.

4. Открита процедура за предоставяне на концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс на гр. Банкя – реконструкция, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална баня Банкя и строителство на Балнеоложки хотел в гр. Банкя – Решение № 250 /14.05.2015 г на Столичен общински съвет (след удължаване на срока на процедурата, кандидати не се явиха).

5. Със средствата в размер на 9 738 000 лв. (девет милиона седемстотин тридесет и осем хиляди лева) с ДДС, придобити от правото на строеж на Балнеоложкия хотел, заплатени от ПОД „Алианц“, район „Банкя“ проведе обществена поръчка за проектиране, консервация, реставрация и социализация на Централната минерална Баня Банкя, като проектът е съгласуван на фаза идеен и работен проект с НИНКН.

6. Проведена е открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране, консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня „Банкя“ в УПИ I, кв. 82, по плана на гр. Банкя, Столична община“, открита с Решение № РД 09-244 от 25.09.2017 и на основание чл. 112 от ЗОП.

7. На 05.12.2017 г. е сключен договор за строителство с № РД 56-82 между Столична община район „Банкя“ и „Консорциум Банкя 2020“ ДЗЗД.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 27 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (19%, 13 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 17 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 12 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 70 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Часовникът на Банкя вече работи и е сверен...

Часовникът на Банкя, който не работеше от доста дълго време, отново тръгна. И дори е сверен. Една от емблемите н...

Прочети още keyboard_arrow_right