С открит урок започна честването за Щастливеца в Банкя (СНИМКИ)

photo_library
 • Открит урок в гимназията по туризъм в Банкя

  Снимка: Фейсбук

 • Открит урок в гимназията по туризъм в Банкя

  Снимка: Фейсбук

 • Открит урок в гимназията по туризъм в Банкя

  Снимка: Фейсбук

 • Открит урок в гимназията по туризъм в Банкя

  Снимка: Фейсбук

 • Открит урок в гимназията по туризъм в Банкя

  Снимка: Фейсбук

Открит урок - спектакъл изнесе преподаватеката Ваня Харизанова с учениците от IX в клас на Професионалната гимназия по туризъм в Банкя. Поводът бе 156 години от рождението на Алеко Константинов, чието име носи училището. "Ако Щастливецът беше жив, то вероятно днес щеше да е истинки щастлив", коментираха от район Банкя в социалната мрежа.

Възпитаниците на класния ръководител Николай Николов изнесоха урок, който спокойно може да бъде моноспектакъл с драматизация на части от произведенията на Алеко Константинов.

На урока присъстваха районният зам.-кмет Пламен Симеонов, секретарят на МКБППМН Византи Христов, директорката Димитринка Колева и учители. А учениците ги пренасяха ту в Париж, ту в Ню Йорк, ту в Чикаго и край Ниагара, следвайки пътуванията на Алека. Дори самият Бай Ганьо, с цялата емоция на образа, влезе в класната стая с емблематичните дисаги и мускали. Героят успя да "зарази" гости и учители характерния колорит, с който много българи се идентифицираха.

Учениците от клуб „Родолюбие”, преодолявайки сценичната си треска, показаха, че са вникнали в словото на автора на „Бай Ганьо” и „До Чикаго и назад”, а музиката създаваше един неповторим фон, на който се развиваше действието.

С много аплодисменти завърши урокът, а директорката Димитринка Колева благодари за положените усилия. Тя каза, че това е само прелюдия към предстоящото отбелязване на 50-годишния юбилей на Професионалната гимназия.

В Банкя има няколко стожера на българска литература. Единият е Вазовия дъб, където се е вдъхновявал Патриархът на българската литература Иван Вазов, а другият е гимназията, носеща името на Алеко Константинов.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 176
Александър Невски

Времето и предстоящите събития на 23 март 2019 г. в София

Времето на 23 март 2019 г. Уикенда започва с топло, слънчево и много приятно време в София. Минималната температура е 3 градуса, а максималната ще достигне 19 градуса. Ще има лек вятър, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 23 март 2019 г. 09:00 часа ще се състои ХIII Национален танцов фестивал "Ритъмът в сърцето ми" в Зала "Триадица" 09.00 часа  В залата за тежка атлетика на Национална спортна академия (НСА) ще се състои първи кръг от Републиканското първенство по силов трибой с екипировка. 10:00 часа Започва Slingo Fest - Слинго в Inter Expo Center - Интер Експо Център 10.30 часа В парк-хотел „Москва“ ще се проведе VII редовен конгрес на ПП „ВМРО – Българско национално движение“. Сред официалните гости са премиерът и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов 10.00 часа Интер Експо Център ще бъде домакин на второто издание на Silingo Fest.  10.00 часа В кино „Одеон“ ще се състои тържествена церемония, на която Ян Енглерт ще бъде удостоен с почетното звание Doctor honoris causa на НАТФИЗ. 10.00 часа В зала „Младост“ ще се проведе Четиринадесетото издание на международния турнир по спортни танци International Dance CUP Montana OPEN 2019.  12:00 часа Започва Работилница с грамофон в Столична библиотека 12.00 часа В Ритуалната зала на Централните софийски гробища ще се състои поклонение пред доц. д-р Игор Дамянов - бивш министър на образованието и дългогодишен преподавател в УНСС. 14.00 часа В Руския културно-информационен център ще започне Ден на авиацията и космоса. 15.00 часа Университетски театър на Нов български университет бъде домакин на концерт по повод края на майсторския клас на проф. Сузана Клинчарова.  15.30 часа В гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще се срещне с атлетите, които представиха страната ни на Световните Спешъл Олимпикс игри в Абу Даби 2019.  16.30 часа В гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще удостои с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“ известния полски актьор и общественик Ян Енглерт в знак на признание на неговия значим принос към съвременното изкуство и популяризирането на българската култура.  17.00 часа Николай Пеев ще представи книгата си „Интервюто“ в Литературен клуб „Перото“ 19.00 часа В зала 1 на НДК ще се проведе галаконцерт „Детска мелодия на годината“.  19.00 часа 10-ата юбилейна церемония по връчване на наградите „Сивина“ ще се състои в Столичен куклен театър 19.00 часа В Национален музей „Земята и хората“ ще се състои концерта „Барок и романтизъм“, посветен на първа пролет и рождението на Й. С. Бах (21 март 1685). 19:00 часа  Тигърът на ТР Сфумато в Театрална работилница "Сфумато" Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Талант от Банкя спечели музикален конкурс в Казанлък...

Момченце прослави музикалната школа в Банкя на конкурс в Казанлък. Малкият Емилиян Бърдарски показа гласовите си възможн...

Прочети още keyboard_arrow_right