Проекти на район "Искър" ще се финансират от бюджета на Столична община

-

Снимка: район "Искър"

Изграждането и рехабилитацията на няколко важни за транспортната инфраструктура на район „Искър“ обекти са предвидени за финансиране в бюджета на Столична община за 2022 г., общественото обсъждане, на който се проведе в сряда. Това съобщават от районната администрация.

Заложено е финансиране за изпълнение на първи етап изграждането на ул. „Димитър Пешев“ – един от ангажиментите, които кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков пое като приоритетен пред жителите на района. Дейностите по първия етап включват разширение на ул. "Димитър Пешев“ в участъка от бул. „Цариградско шосе“ до ул. „Обиколна“, като по този начин ще се подобри пътната връзка от ж.к. „Дружба-2“ - четвърта и пета част, към голямата пътна артерия бул. "Цариградско шосе“.

Доизграждането на бул. "Копенхаген" в частта след изградения вече в район „Искър“ участък до ул. "Самоковско шосе" също е предвидено в капиталовата програма на Столична община. Планирано е изграждането да обхване частта на булеварда от ул. „Самоковско шосе“ до бул. "Александър Малинов" в район „Младост“. Така ще се осъществи пряката пътна връзка на ж.к. „Дружба“ с район "Младост".

Осигурява се и финансиране за рехабилитацията на последния участък от вече извършената цялостна реконструкция на бул." Искърско шосе" и бул. "Асен Йорданов" в район „Искър” – участъкът на ул. „5001“ (продължението на бул. „Искърско шосе“ - от ул. “Димитър Пешев“ до входа на кв. “Димитър Миленков“ ).

Продължават и дейностите по програмата за облагородяване на т.нар. „кални точки“, като продължава работата по реновирането на паркинги, алеи и тротоари в малките улици и междублокови пространства. Район „Искър“ е подготвил и внесъл в Столична община готови проекти по програмата за изпълнение, както със заложените собствени средства от проекта за бюджет на Столична община, така и от обещаните от МОСВ след разговори с кмета на София Йорданка Фандъкова средства в размер на 7,7 млн. лв. за Столична община.

Заложени са и средства за финализиране обновяването на 88 ДГ „Детски рай“ в ж.к. „Дружба-2“. С приключване изграждането на пристройката към основната сграда на градината се осигурява възможността за разкриване и за прием на деца в още четири групи - три яслени и една градинска.

Проектите на район „Искър“ за разширение на 108 ДГ "Детско царство", нова детска градина за 8 групи - кв. 9, ж.к. "Дружба 2" и нова детска градина за 4 групи, кв. "Канала" ще разчитат да бъдат финансирани със средствата от приетия държавен бюджет, определени за подпомагане на общините за изграждане на детски градини.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1364 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детска градина в район „Искър“ се разрасна с нови 4 групи...

"Построяването на новия корпус на детската градина и обновяването на стария е резултат от съвместна успешна дейност межд...

Прочети още keyboard_arrow_right