Столичният Дружба 1: Свежест и зеленина край езерото, от "Пеперуда" - музика и детски смях (ВИДЕО/СНИМКИ)

photo_library
 • Столичният Дружба 1: Свежест и зеленина край езерото, от "Пеперуда" - музик

  Снимка: Столица.bg

 • Столичният Дружба 1: Свежест и зеленина край езерото, от "Пеперуда" - музик

  Снимка: Столица.bg

 • Столичният Дружба 1: Свежест и зеленина край езерото, от "Пеперуда" - музик

  Снимка: Столица.bg

 • Столичният Дружба 1: Свежест и зеленина край езерото, от "Пеперуда" - музик

  Снимка: Столица.bg

Музика и детска глъчка огласят квартала и пазара в Дружба 1 в понеделник сутринта. И тишината, и спокойствието ги нарушават приятна музика, детски смях и пъстроцветни парашути. Малчуганите от детската градина "Пеперуда" танцуват в три кръга, хванали с ръчички шарените парашути.

Вдигат нагоре и свалят надолу разноцветните кръгове плат, подскачат, танцуват, бягат, клякат, въртят се и сякаш в двора на градината има море с цветовете на дъгата.

"Това е занимание по музика", каза пред Столица.bg директорът на градината. А в другия край на двора най-малките играят на криеница, лудеят по люлките и се забавляват. И всяка седмица по няколко пъти децата "Пеперуда" изнасят концерт в китния двор на детската градина. А живителната шумотевица стига до Искърско шосе.

Градината бе от последните в София соцсгради с азбестови стени. Беше изкорубена до основи, усилиха конструкцията и я разшириха с още групи и физкултурен салон. А в огромния двор има площадка за игра за всяка група.

Спокойно и пролетно се диша е в понеделник сутринта в парка край езерото. Зеленината сякаш те превзема и искаш, не искаш тръгваш покрай хълмовете с параклиси. Чуват се в далечината водните пръски на фонтана, а по алеята,тук,  там срещаш доволно разхождащо се куче със стопанин или майка с детска количка.

Покрай езерото вятърът донася аромата на прясно препечени банички от съседното пазарче. Алеите са излъскани, няма дори фасове, поляните окосени. Мериш с поглед езерото и се наслаждаваш на последния майски понеделник.

След насладата от пролетната зеленина на тротоара пред Културния дом ме застопоряват деца. Русокосо момиченце е с китара на гърба, а до нея момченце. Брат и сестра са - Калоян и Сияна. И преди да попитам за имената, момченцето изстреля: Аз съм Калоян, а това е сестра ми Сияна, китарата е моя връщам се от урок. Сияна е на 4 години, аз на 6 и половина.

Дори майка им не успя да реагира и самосе усмихна одобрително. "От много време свиря на китара", заяви гордо Калоян. Оказа се, че многото време е 2 години. Когато е бил на 4 пожелал да свири на китара. Никой в семейството ни не е музикант, уточнява гордата майка. А тогава учителят му Огнян Веселинов е направил изключения и е взел 4-годишният малчуган на уроци. Детски, радости викове се чуваха от съседната на Културния дом детска площадка. Там е многолюдно, въпреки че е понеделник сутринта.

А Дружба 1 си остава от малкото столични квартали със спасени зелени междублокови пространства, китна зеленина и паркове. След гъмжилото в събота и неделя, в понеделник край езерото можеш да чуеш тишината и да мечтаеш.

Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 186 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Нови тротоари и в Дружба 1, първите са покрай училища и детска гр......

Изцяло нови тротоари вече има и в столичния Дружба 1, район Искър, видя Столица.bg. Те са по ул. 5027-ма, на която се на...

Прочети още keyboard_arrow_right