В район Искър направиха среща за новата процедура за енергийно обновяване на сгради

В район Искър направиха среща за новата процедура за енергийно обновяване н

Снимка: Фейсбук

По програмата на Столична община в район „Искър“ ще се обновят 180 000 кв.м тротоари за около 5 млн. лв.

На Информационната среща се събраха вчера живеещи в район Искър-Столична община, за да получат разяснения за кандидатстването за саниране на сгради по отворената Процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд –етап I“, съобщиха от район Искър.

Срещата се проведе в Културен дом "Искър" по инициатива на кмета на района Ивайло Цеков, а гост беше и самият председател на СОС Георги Георгиев и общинският съветник Лорина Радева, която живее в Дружба.

Присъстващите получиха отговори на въпросите кой може да кандидатства по Процедурата, как се учредява сдружение на собствениците, какви са правилата на стопанските субекти, какво представлява техническото обследване на сградата, какви са сроковете за кандидатстване и пр.

Презентация на програмата направи Виктория Маринова, която е юрисконсулт в район „Искър“ и Меглена Клечерова-Тончева, началник на отдел „Контрол по строителството“, които са и лицата за контакт с граждани по Процедурата.

Кметът на района Ивайло Цеков припомни, че при изпълнения на предходната Програма за енергийна ефективност на територията на район „Искър“ са били одобрени и санирани 12 жилищни блока. Той подчерта, че за постигане на успех е необходима активност, както от страна на етажните собствености, така и на района, но уточни, че общинската администрация е длъжна да се съобразява с Насоките за кандидатстване по Процедурата, утвърдени от МРРБ.

„Поемам ангажимент администрацията да зададе всички въпроси на гражданите, свързани с Процедурата, които нямат даден ясен отговор в утвърдените Насоки“, заяви кметът.

На срещата беше обяснено, че след одобряване и изпълнение на Процедурата, етажните собствености могат да кандидатстват и по Програмата на Столична община за облагородяване на междублокови пространства „Зелена София“, като при класирането ще бъдат поощрени с точка повече.

Кандидатите могат да получат разяснения като изпратят запитване на имейл sanirane@raioniskar.bg . На срещата присъстващите получиха и листовка с контактите на служителите, ангажирани с разяснения по Процедурата и QR код, препращащ към интернет сайта на район „Искър“ с информация за изискванията за кандидатстване, образците на документите, необходими за попълване.

Председателят на СОС г-н Георгиев съобщи, че в отговор на поставените тогава към него въпроси са монтирани 40 камери за видеонаблюдение на територията на парк „Дружба“, осветени са пешеходни пътеки на рискови места в района, изградени са ограничители, които да възпрепятстват автомобилни гонки, като са решени и други проблеми, повдигнати по време на тази среща. Георгиев обясни и подробности за предстоящата Програма на Столична община за изграждане на тротоари. В район „Искър“ е предвидено да бъдат обновени 180 000 кв.м тротоари за около 5 млн. лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?
 • Антон Хекимян /ГЕРБ-СДС/ (0%, 0 Гласове)
 • Ваня Григорова /БСП-Лява България/ (0%, 0 Гласове)
 • Васил Терзиев /ПП-ДБ-СС/ (0%, 0 Гласове)
 • Вили Лилков /Синя София/ (0%, 0 Гласове)
 • Карлос Контрера /ВМРО/ (0%, 0 Гласове)
 • Ивайло Вълчев /ИТН/ (0%, 0 Гласове)
 • Друг (0%, 0 Гласове)
 • Няма да гласувам (0%, 0 Гласове)
Общо гласували: 0 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Езерото в столичния парк "Дружба" ще се сдобие с 300 кг бял амур...

Езерото в парк "Дружба", което е емблематично за софийския район "Искър" ще бъде напълнено с 300 кг от рибата бял амур. ...

Прочети още keyboard_arrow_right