Кметът на "Изгрев" пред Столица.bg: Най-належащо е да спрем презастрояването

Кметът на "Изгрев" пред Столица.bg: Най-належащо е да спрем презастрояванет

Снимка: район "Изгрев"

Имаме разбиране от Столична община за разширение на детска градина „Радецки“ за 150 деца, а до края на мандата се недавям да има чисто нова градина в района, казва д-р Делян Георгиев

Столица.bg продължава поредицата с интервюта с кметовете на 24-те района на Столична община. Днес кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев разказва за предстоящите инфраструктурни и екологични проекти, както и разкриването на нови групи в детските градини. Като лекар той не иска да говори за трудности, а за усилията за решения на проблемите. Работата на кмета и екипа му е насочена и към възстановяване и ремонт на детските площадки, защото все още са чувстват длъжници на малчуганите в района.


- Д-р Георгиев, кой е новият обект  завършен или започнат в район "Изгрев" през 2020 г.?

- Нашата политика в районната администрация е да работим целенасочено по конкретен проблем, а не на парче. Един от основните проблеми в нашия район „Изгрев“ е с паркирането. За това изградихме няколко нови паркинга за над 100 автомобила още в началото на мандата. Планираме да продължим с работата в тази посока. На финалната права сме и с ремонта на Детска градина №30 „Радецки“ в Дианабад. Проектът се оказа по-сложен от планираното и за това се забави, но децата ще имат сградата, която заслужават. Имаме дълг към тях и районната администрация има категоричното намерение да продължи работа в тази посока. За това работим активно за изграждане на нова детска градина с яслени групи в квартал „Изгрев“. Срещаме разбиране от Столична община и през 2020 година поискахме и получихме от Министерство на транспорта терени, на които да бъде изградена новата градина. Тя вече е в плана на Столична община и се надяваме съвсем скоро да пристъпим към проектиране, а до края на мандата да я видим и построена.

- Какви затруднения имахте през 2020 година?

- Аз съм лекар по професия и по призвание, и като виждам какви усилия полагат колегите, не ми се ще да говоря за трудностите пред нас. Все пак действително и администрацията беше подложена на доста изпитания. Мостът на река „Новачица“ за съжаление не се реализира толкова бързо, колкото се надявахме. Забави ни, както самата процедура, така и времето. Това обаче е важен за района проект – това е най-добрата пешеходна връзка между „Дианабад“ и „Изгрев“. Старото съоръжение беше остаряло и дори опасно. Не беше осигурен адекватен достъп и за хора с увреждания, както и за майки с колички. Ремонтът му просто не беше опция. Новият мост ще бъде масивен, ще осигурява свободен достъп на всички и няма да се налагат постоянни реконструкции.

- Планира ли се изграждане или разширяване на детски градини в района?

- В програмата на Столична община, за периода 2021-2023 г., за справяне с липсата на места в детските градини и яслите нашият район „Изгрев“ фигурира с 4 обекта. Искрено се надявам този план да бъде изпълнен, защото при нас недостигът на места е осезаем. Трите квартала се променят и се подмладяват, така че за радост в следващите години очакваме да се раждат повече деца. С помощта на Столична община се надявам наистина да решим този проблем.
Вече ви споменах за ремонта в Детска градина №30 „Радецки“. Районната администрация има намерение да разшири капацитета на „Радецки“ с ново крило за 6 групи или 150 деца.
Надяваме се до края на мандата да бъде изградена и новата детска градина в „Изгрев“. Аз и моят екип ще направим всичко възможно това да се случи. Планираният капацитет е за над 300 деца.

- Какво не успяхте да реализирате през изминалата година?

- Щеше ми се да направим повече за децата в района. Изминалата година беше особено трудна за тях. Като малък подарък за тях организирахме „Театрално лято в „Изгрев““ и така малчуганите получиха куклен театър на място в детските градини, които посещават напълно безплатно.
В администрацията получаваме сигнали за състоянието на детските площадки. Те наистина са занемарени от години и трудно ще се справим бързо с проблема, въпреки че много ми се иска. За първата година успяхме изцяло да подновим две.

- Най-належащия проблем, който трябва да се реши?

- Най-належащо е да спрем презастрояването и проблемите, които то предизвиква. Нашият район е изключително притегателен за инвеститорите заради чудесните условия за живот, които предоставя – добра инфраструктура, транспорт, паркове и спокойна среда. Трите ни квартала обаче започват да се задъхват. За това предложих на Столичния общински съвет заедно с парламентарния вот на 4 април т. г. да се проведе и референдум с два въпроса.
1) Да се спре ли застрояването на зелените площи – паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за ограничено обществено ползване (по чл. 61, ал. 2 и ал. 3 от ЗУТ) и на площите между сградите при комплексното застрояване – паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, район „Изгрев“ (по чл. 22, ал. 2 от ЗУТ), за срок от 10 години?
2) Да се въведе ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, район „Изгрев“?
За съжаление за момента не намерихме подкрепа сред общинските съветници от ГЕРБ-СДС и Патриоти за София, които имат мнозинство в Съвета. Моето лично мнение е, че това са две теми, които касаят пряко гражданите и те имат право на глас. За съжаление, след решението на съветниците, референдум няма да има.

- Има ли обновен парк или зелено пространство в "Изгрев"?

- Район „Изгрев“ има изключително богатство Ловния парк и Борисовата градина, където работят „Зелени системи“ на Столична голяма община. За това моите усилия и на екипа са насочени към вътрешността на кварталите. От началото на мандата работим по изграждането на нов парк в най-голямото междублоково пространство в „Дианабад“, между блокове № 43-44, № 45-46, № 53 и № 54). През 2020 година изготвихме инвестиционен проект и ни предстои да осигурим на финансиране. Тази година ще се съсредоточим върху работата по зелената система в „Изгрев“. това е много зелен квартал, но за съжаление растителността не е поддържана. Планът на районната администрация е да се съсредоточи в конкретни карета и така да се постигне видим резултат.

- През 2021 г. какво ви предстои за подобряване на условията на живот в "Изгрев"?

- През 2021 година, наред с големите проекти, за които вече говорихме, ще обърнем внимание на зелената система. Ще довършим моста над „Новачица“ при ул. „Русаля“, ще отворим и 30 ДГ „Радецки“. Предстои да се гласува и бюджета от Столичен общински съвет. Нека видим окончателния му вариант и тогава ще можем да говорим със сигурност за реализацията на проектите. Районните кметства са второстепенни бюджетни разпоредители и това до голяма степен ни оставя на волята на общинарите.

- Налагат ли се промени по разписанието на градския транспорт във вашия район?

- Район „Изгрев“ разполага с чудесна свързаност. Имаме на наша територия две метростанции, както и много спирки на градския транспорт. За момента нямаме сигнали и искания от граждани да се променят разписания.

- Какво е състоянието на спирките на градския транспорт и колко от тях се стопанисват от районната община?

Спирките на градския транспорт се поддържат от Центъра за градска мобилност. Ние изпращаме към тях информация за състоянията на съоръженията. Като цяло работим добре с тях. Мога да дам пресен пример – известната спирка „Оригами“ в „Дианабад“. Изградената от арх. Любомир Шинков спирка се намира на бул. „Никола Габровски“ и е овековечена дори във филми. Съоръжението беше вдигнато от ЦГМ, което силно притесни гражданите на района. След разговор с директора Димитър Дилчев получих уверение, че тя ще бъде реставрирана и върната. Чакаме с нетърпение един от символите на „Изгрев“ да се завърне.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 199 Гласове)
 • На време (13%, 64 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 89 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (27%, 135 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 19 Гласове)
Общо гласували: 506 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Планират пълно осветяване на пешеходните пътеки по дължина на ул.......

Предвидено е цялостно осветяване на всички пешеходни пътеки по дължина на ул. "Ф. Ж. Кюри" в кварталите "Изгрев" и ...

Прочети още keyboard_arrow_right