Кметът на район "Изгрев": Липсата на собствен бюджет е сред най-големите проблеми

-

Снимка: Facebook

Кметът на район "Изгрев" определи като едни от най-сериозните трудности пред него липсата на собствен бюджет и съгласуването на всяко действие с голямата община. "Постарахме се да изпълним на 100% това, което ни беше по силите при всичките ограничения, в които всеки районен кмет и администрацията му са законово поставени", каза д-р Делян Георгиев.

По думите на кмета, парите за работата на района се отпускат от Столична голяма община, а това е в ущърб на жителите в район „Изгрев“. Кметът на общината се явява второстепенен разпоредител на бюджета, което създава множество проблеми и ограничава финансовата свобода за изпълнение на обещаното.

"Много хора считат, че плащайки си данъците и таксите, тези данъци и такси отиват в районните администрации, което не отговаря на действителността. И ние сме принудени да разполагаме с по-малко от 1% от приходите, които жителите от нашия район внасят в хазната на София, което е безкрайно несправедливо и ограничава възможностите”, каза кметът на район „Изгрев” д-р Делян Георгиев в интервю за Радио Фокус.

Д-р Георгиев съобщи, че откакто е встъпил в длъжност като районен кмет, е издал три разрешения за строеж, които са върху частни къщи най-вече в квартал „Изток“. Според направена в НАГ статистика издадените в район „Изгрев“ разрешения за строеж са спаднали с 85%. Едно от предизборните обещания на кмета на района е решаването на проблема с презастрояването. Те обаче са свързани с т.нар. "възстановена собственост" в междублокови пространства. Мнението му е, че столична община трябва да погледне по-сериозно върху обезщетяването на тези собственици в неприемливи имоти, като междублокови пространства и зелени площи. Към днешна дата няма нито един отчужден имот в „Изгрев“, нито един собственик не е обезщетен, което представлява проблем, отбеляза той.

Георгиев съобщи още, че районът участва от самото начало в два големи социални проекта на Столична община – „Топъл обяд“ и „Патронажна грижа“. „Към днешна дата проектът „Топъл обяд“ продължава, кандидатствали сме отново, одобрени сме и ще се включим за целия период на действие на самата програма. Над 150 човека в „Изгрев“, които са в неравностойно положение – това са предимно възрастни хора, инвалиди, хора, които трудно се справят, участват в нея", каза д-р Георгиев.

Районният кмет изрази надежда, че ще успее да осъществи идеята за именуване на улици в район „Искър” на бележити българи като Валери Петров и Стефан Данаилов.

„Оптимист съм наистина, че много хубави неща ще се случат в „Изгрев“. каза кметът на района д-р Делян Георгиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (42%, 478 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 241 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Напредва строителството на първата православна църква в район “Из......

Д-р Делян Георгиев - кмет на район "Изгрев", София съобщи, че напредват със зидарията на първата православна църква в ра...

Прочети още keyboard_arrow_right