Обмислят режим на уличното осветление в столичния район "Изгрев"

-

Снимка: кадър Нова телевизия

 

Цената на електричеството става непосилна за местната администрация в столичния квартал "Изток". Обмисля се поетапно спиране на уличното осветление. Това заяви пред Нова телевизия д-р Делян Георгиев, кмет на район „Изгрев”.

По думите на кмета, ситуацията започва да става доста притеснителна. Повишението на сметките за ток е близо 50 на сто спрямо предходната година. "Увеличението за небитови потребители с над 50% ще затрудни районните и общински администрации като цяло”, заяви Георгиев. Ако през миналата година само за подлезите в района е плащано около 60 000 лева, то сега сметката е двойна, отчита той.

"Още преди месеци сме алармирали Столична община за казуса.
Крайно време е от „Московска“ 33 да се замислят и да започнат да работят в посока разрешаване на този проблем", казва още кметът на един от елитните столични квартали. По думите му, недопустимо е гражданите да останат на тъмно, след като плащат едни от най-високите данъци в цяла София.

Кметът очаква всеки момент писма-инструкции от Столична община да започне ограничаването на разходите за топлоенергия, електроенергия и вода.

"Не мога да приема, че жителите на „Изток”, „Изгрев” и „Дианабад” ще останат в един момент с тъмни подлези. Време е да се помисли за законодателни промени. Трябва поне част от данъците, които жителите на района плащат, да остават в районната администрация. В момента всички средства отиват в СО и после оттам връщат към нас около 1 процент от тях за поддръжка на инфраструктура”, коментира Георгиев.

Кметът очаква, че след подлезите ще трябва да се ограничи потреблението на топло и електроенергия във всички общински сгради, в това число и в училищата и детските градини.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на “Изгрев” спря два нови строежа...

Няма да има жилищни блокове в ж.к. “Дианабад” на ул. “Проф. Константин Чилов”, между блокове 43-...

Прочети още keyboard_arrow_right