Пакистански художници изрисуваха табло на ул. "Фр.Ж. Кюри" в София

photo_library
 • -

  Снимка: Район "Изгрев"

 • -

  Снимка: Район "Изгрев"

Двама пакистански художници - Тарик Хан и Навид Шахзад, реализираха специален street art проект на столичната улица „Ф. Ж. Кюри“. Инициативата е съвместна между СО-Район „Изгрев“ и Посолството на Ислямска република Пакистан. Това съобщиха от районната администрация.

Заместник-кметът на район „Изгрев“ Камелия Кюркчиева и Н.Пр. посланик Мариам Мадиха Афтаб откриха официално красивото произведение и поздравиха пакистанските артисти.

Проектът, който се реализира днес не само ще допринесе за културното многообразие в района, но и облагородява градската среда като промени тотално облика на три разпределителни кутии, отбелязват от района.

Тарик Хан и Навид Шахзад използваха традиционния пакистански стил „Truck art“ при изрисуването на таблата. Това е традиционна форма на декорация в Южна Азия, която включва флорални мотиви и калиграфии. В началото стилът се е ползвал по-скоро за украсяване на превозни средства. В днешно време Truck Art художниците вече творят върху стени, а този тип изкуство се използва са декорация на ресторанти, клубове и вътрешно оформление на офиси.

„Много сме благодарни на кмета на СО-Район „Изгрев“, че ни даде тази възможност да покажем изкуството на жителите на София“, заяви Н.Пр. Мариам Мадиха Афтаб, посланик на Пакистан у нас.

„Всички, които минават оттук или живеят наблизо ще могат да му се наслаждават всеки ден“, отбеляза заместник-кметът на район "Изгрев" Камелия Кюркчиева. Един от приоритетите на районната администрация е да развива връзките с посолствата в района и така да обогатява културно столицата.

Това не е първият подобен проект, който районната администрация реализира. Предишният е реализиран през есента на миналата година съвместно с посолството на Федерална република Германия. Тогава художници от Citywize Foundation заедно с децата от района изрисуваха трафопост в квартал „Изгрев“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Още 23 стари коли трябва да бъдат премахнати от район „Изгрев“...

В рамките на два дни комисия от експерти постави стикери за преместване на 23 стари автомобила в столичните квартали &bd...

Прочети още keyboard_arrow_right