Стартира монтажът на къщи от морски контейнери във Факултета (СНИМКИ)

photo_library
 • Стартира монтажът на къщи от морски контейнери във Факултета

  Снимка: район Красна поляна

 • Стартира монтажът на къщи от морски контейнери във Факултета

  Снимка: район Красна поляна

Нови 51 апартамента за 300 души ще осигури Столична община на жители на Факултета, район Красна поляна. Това е пилотен проек, в който започва изграждането на многофамилни жилищни сгради от морски контейнери.

От днес стартира монтажът на жилищните сгради. Очаква се първите две секции да са готови до дни да са готови и да получат акт 15, а третата ще посрещне обитателите си до средата на октомври.

В квартал "Факултета" ще се монтират на общински терен от 3460 кв.м, а разгърнатата площ е 3350 кв.м. В две от сградите ще има по 12 четиристайни и 6 двустайни апартамента. В третата - 6 четиристайни, 6 тристайни и 3 двустайни апартамента. Общо ще има 51 жилища, част от тях пригодени за хора с увреждания.

Във всеки апартамент има модулна баня и тоалетна със санитарни уреди, смесителни батериии аксесоари. Ще са налични и инсталации за монтаж на кухненски бокс. Дневната е интегрирана с кухнята и преддверието.

В зависимост от големината на жилищата спалните са 1, 2 или 3. Втората и третата спалня в по-големите жилища са изпълнени като общо пространство без преградни стени, за да може наемателите да го аранжират сами.

Идеята за такъв тип социални жилища е на арх. Алехандро Аравена. Проектът му включва достъпни жилища с новаторски начин на изграждане, който позволява максимален социален ефект при минимална себестойност.

Както е известно в Красна поляна бяха съборени виетнамските общежития, които осигураваха покрив на социално слаби. Идеята на арх. Аравена е да се осигурят на социално слабите семейства готова половин къща, която включва кухня, санитарен възел и спалня, а другата половина е оставена сами да подредят според нуждите си с лични средства.

Пилотният проект в квартал "Факултета" включва монтирането на три 3-етажни жилищни сгради. Всеки от домовете ще е оборудван с най - необходимото стационарно кухненско и санитарно обзавеждане. Ще се даде възможност на наемателите да направят промени във вътрешното разпределение според нуждите си.

Контейнерите са от специална стомана и корозира само на повърхността, това гарантира, че конструкцията ще остане устойчива с десетилетия. Сградите ще могат да се демонтират, ако няма необходимост от тях, а също и може да бъдат изцяло или частично преместени на друго място.

От кметството в "Красна поляна" се надяват, че чрез предоставяйки възможността на обитателите сами да обзавеждат апратаментите си, като "направи си сам" ще ги ангажира за опазването на жилищата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (37%, 81 Гласове)
 • На време (17%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 41 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 56 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 6 Гласове)
Общо гласували: 221 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Красна поляна": Мъж гледа пчели на балкона си, съседите недово......

Мъж от столичния "Красна поляна" гледа две пчелни семейства на балкона си. Неговите съседи обаче никак, ама никак не са ...

Прочети още keyboard_arrow_right