Столична община превръща "кална точка" в зелена градина до бл. 137 в Красна поляна

Столична община превърна "кална точка" в зелена градина до бл. 137 в Красна

Снимка: Столица.bg

Столична община стартира проекта си в превръщане на запустели и мърляви междублокови пространства в зелена зона и градини. Така наречените "кална точка" в София, каквито има 73 в града, се облагородяват и се превръщат в приятно място за разходка и почивка гражданите,  и за  игра за децата.

Първата „кална точка“ до края наноември ще бъде превърната в зелено междублоково пространство, съобщиха от Столична община. До края на месеца там завършва облагородяването на кварталното пространство.

Теренът от 600 кв. м се намира в район Красна поляна при бл. 137 Б. Облагородяване на "кални точки" е една от мерките на Московска 33 за подобряване на качеството на въздуха в столицата.

В момента на терена има тежка техника, която обработва терена и се оформят алеи като в парк, които ще бъде засаден с растителност. Целта е да се намалят източниците на кал и прах.

За по-чист въздух София: С 30% се увеличават парите за миене на улиците, облагородяват и 73 "кални точки"

Програмата на Столичната община за премахване на „кални точни“ е създадена по предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова, финансирана по програма "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община", и беше представена в края на октомври заедно с анализите и резултатите от проучването на НИМХ "Изследване и определяне на приноса на различни източници за замърсяване с фини прахови частици в град София на база изследване на химическия им състав и прилагане на рецепторни модели".

В междублоковото пространство при бл. 137Б в Красна поляна ще се обособят зелени ивици и ще се засади нова дървесна растителност. До започването на облагородяването на това бясто имаше нерегламентираното паркиране в зелените площи, което бе източник на пренасяне на прах по уличните платна. Ще има и обособени места за паркиране.

На 600-те кв. м ще бъде засадена трева, 3 нови фиданки и 50 бр. храсти, които се надявам заедно да пазим, каза кметът на „Красна поляна“ Иван Чакъров. Проектът се изпълнява с подкрепата на етажните собствености на прилежащите жилищни блокове.

Освен в „Красна поляна“ тази есен благоустрояването на „кални точки“ се изпълнява и в „Овча купел“ и предстои да започне в район „Надежда“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 204 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 278 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
 • Нови избори. (28%, 221 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 55 Гласове)
Общо гласували: 778 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Красна поляна": Глоба за незаконно рязане на алейно дърво...

Направен е акт на лице, което е изрязало алейно дърво без каквито и да разрешителни документи. Инцидентът е открит на бу...

Прочети още keyboard_arrow_right