Възможен ли е парк "Лебеда" в столичния "Западен парк"? (ВИДЕО)

-

Снимка: кадър

Емблематичният парк "Лебеда" в столичния квартал "Западен парк" е наполовина ремонтиран. От години се руши самото езеро и свързаната с него сграда, което освен, че е грозно, вече става и опасно.

От години жителите на квартала подават сигнали до различни институции, търсят съдействие и разрешение на проблема, но то явно не е по силите нито на районната администрация, нито на голямата община.

Проблемът с езерото е свързан с отчуждителни процедури. Ресторантът и част от езерото не са общинска собственост, обясни пред БНР арх. Димитър Данчев - директор на дирекция „Зелена система“ в Столичната община. По думите му, отчуждението се бави и заради липса на средства, и заради недобра комуникация със собствениците на обекта.

Преди години някогашния ресторантски комплекс, заедно с емблематичният кей и част от езерото са били приватизирани, в момента те са частна собственост, придобита на търг, организиран от съдебен изпълнител. Повече от 20 години обаче никой не предприема никакви действия за поддръжката на сградата, което пречи на възстановяването на езерото и я прави опасна - тя просто се руши пред очите на хората от квартала и на децата, играещи на наскоро ремонтираните алеи в останалата част от парка.

"Предполагам, че до есента те ще започнат строителството, за да довършат (сградата). Тогава и ние ще можем да довършим ремонта на парка. Първата част от него вече е готова, но до езерото. Ако те съборят тяхната част - кея за лодки, после ние веднага ще планираме как да обновим езерото, докато те строят". Това казва през 2020 г. кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров във връзка с намеренията на собствениците и мотивирано предложение за издаване на виза за проектиране и строителство, внесено в НАГ. Нищо от намеренията обаче не е факт до ден днешен.

През 2020г. активни граждани, живеещи в квартала, записаха видео, за да покажат нагледно състоянието на сградата и езерото и да насочат вниманието към възстановяването им. До днес състоянието на обекта не се е променило, затова отново го припомняме. След над 20 години разруха, може би е време този проблем да намери някакво решение, отбелязват хората от кв. "Западен парк".

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Вдигат купища отпадъци от терени в Красна поляна...

Екипи на Столичния инспекторат премахват големи количества нерегламентирано изхвърлени отпадъци в район „Красна по...

Прочети още keyboard_arrow_right