Има ли нужда от средства район "Красно село"?

-

Снимка: Facebook, Цанко Донков

Средствата, предназначени за текущи ремонти на улици и тротоари в столичният район "Красно село" отново са върнати в пълен размер от районната администрация. Това съобщи в ефира на bTV Radio активистът Цанко Донков от гражданската онлайн платформа “Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето”.

За втора поредна година кметът на района Росина Станиславова връща отпуснатите за ремонти пари, докато жителите недоволстват от влошеното състояние на инфраструктурата.

В отговор на запитване на гактивиста Донков се оказва, че за 2021г. първоначалният бюджет по перо “Чистота” в район „Красно село“ е бил 380 000 лв. „Въпреки изключително влошеното състояние на чистотата на междублоковите пространства и детските градинки са изхарчени 380 794 лв“, недоумява Донков. Справката е предоставена от зам.-кмета по направление финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. От документа става ясно, че от отпуснатите 602 550 лева общината е употребила едва 50 070 лева. за ремонт на училища и детски градини.

Парите, които се отпускат на районните администрации за ремонт на улици са част от субсидия, която трябва да бъде усвоена в рамките на календарната година, иначе се губят. Не може да се пренебрегне фактът, че улиците, тротоарите, училищата и детските градини в района все по- спешно се нуждаят от тези средства, заявяват жителите на района.

От профила на Росина Станиславова става ясно, че самата тя е прекратила договора с фирмата за поддържане на пътната инфраструктура през декември. Причината е некачествената им работа.

"След като в края на изминалата календарна и финансово-счетоводна година стана категорично и безусловно явно, че избраният Изпълнител не е способен и няма да извърши по предварително уговорения начин и ред, в съответствие с приложимите нормативни изисквания и с нужното качество възложените СМР на нито един от своевременно възложените за изпълнение 17 обекта – развалихме едностранно сключения Договор с рег. № РКС21-ДГ55-8/20.08.2021 г. за извършване на „Дейности по ремонт и реконструкция на транспортната инфраструктурна мрежа на територията на СО – район „Красно село“ с всички законови последици от това", съобщава тя.

Донков сподели тревогата си и за множеството сметища по ул. "Костенец", които са разположени недалеч от офиса на районната администрация и в близост до жилищни сгради и които са нейна отговорност. За случая вече е сезирано Министерството на околната среда и водите, съобщи той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Змии плашат столичани в парк „Лебеда“...

Жители на столичния кв. „Западен парк“ се оплакват от зачестили срещи със змии в парк „Лебеда“, ...

Прочети още keyboard_arrow_right