КПКОНПИ: За конфликт на интереси глобяват с 5000 лв. кмета на Красно село

КПКОНПИ: Кметът на Красно село с глоба от 5000 лв. за конфликт на интереси

Снимка: Столица.bg

Росина Станиславова е подписала трудов договор с дъщеря си по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“

Глоба от 5000 лв. е наложена на кметът на столичния район Красно село. Росина Станиславова подписала трудов договор с дъщеря по порект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по ОПРЧР, съобщава официалния сайт на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5000 лв.

През пролетта общински съветници първи сигнализираха за нарушения в екипа, изпълняващ проекта в район Красно село, в който самата Станиславова беше ръководител, сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по проекта. Наложена й е и глоба в размер на 15 000 лв.и отнемане в полза на държавата на получената материална облага в размер на 9981, 46 лв.

Кметът на Красно село призна, че е получила 7600 лв., като ръководител на проекта "Патронажна грижа"

След подадения сигнал КПКОНПИ установи конфликт на интереси. В екипа на „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“е била и дъщеря й. 

"В хода на проверката на КПКОНПИ са събрани доказателства, че на 15.05.2020 г. на електронната страница на район „Красно село“ е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“, където столичният район е бенефициент по програмата и следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв. На 18.05.2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет", пише в сайта на Комисията.

На 8 юни 2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10 юни 2020 г. трудовият договор на дъщеря й е прекратен.

Пред КПКОНПИ кметът на Красно село е обяснила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

Районният кмет на Красно село спря изпълнението на Програма „Европа“ на Столична община

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния район „Красно село“ е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе – Росина Станиславова, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила, уточняват от Антикорупционната комисия. 

Демократична България безкомпромисна към кмета на район Красно село, оттеглиха подкрепата си

Росина Станиславова е избрана за кмет на арйон Красно село с подкрепата на Демократична България. Веднага след скандала от партията я пирозваха да върне получените по проекта пари, но тя отказа. От ДБ оттеглиха подкрепата си и сума равна на получената от кметицата на Красно село бе внесена в SOS Детски селища.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Спират парите на Красно село за косене...

Средствата за косене на район „Красно село“ ще бъдат спрени и дейността ще се прехвърли към дирекция „...

Прочети още keyboard_arrow_right