Над 23 000 лв. трябва да връща кметицата на "Красно село"

Над 23 000 лв. трябва да връща кметицата на "Красно село"

Снимка: Столица.bg

15 хил. лв. е глобата, а близо 10 хил. лв. били парите за възрастни хора, които платила на себе си

Кметицата на район "Красно село"-Столична община, Росина Станиславова загуби в административния съд в София и второто дело, което води срещу антикорупционната комисия, която я уличи в конфликт на интереси, съобщи 24 часа.

Всъщност делото е за първия случай, покрай който нашумя името й. От Антикорупционната комисия установиха, че на 7 май 2020 г. като лице, заемащо висша публична длъжност, е издала заповед, с която се определя за ръководител на проект, свързан със социалния патронаж за възрастни хора.

Надига се гражданско недоволство срещу кмета на Красно село

Тя си възложила задачи по проекта, определила си допълнителни функции и заплащане. Комисията я глоби с 15 000 лв. и да върне получената сума в размер на 9981,46 лева.

Скандалът гръмна първо в Комисията по бюджет и финанси на СОС. Тогава от Демократична България свалиха доверието си от Станиславова и я призоваха да върне парите. Тя се съборази с волята на политическата си група и отказа. ОТ ДБ пък внесоха равностойността на финансовата злоупотреба като дарение в SOS Детски селища.

Демократична България безкомпромисна към кмета на район Красно село, оттеглиха подкрепата си

Станиславова обжалва пред съда, но с решението си от 19 декември се потвърждава, че има нарушение е действала в частен
интерес.

Съдът: Кметът на Красно село да плати глоба от 5000 лв. и да върне възнагражденията

"Лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес", казва съдът, цитиран от 24 часа.

Според магистратите, за да възникне конфликт на интереси на първо място трябва да е налице частен интерес, който може да повлияе върху формирането и изразяване на волята на лице, заемащо публична длъжност при изпълнение на задълженията му по служба.
Дори само възможността да съществува частен интерес води до състояние, което е обществено опасно и укоримо и като такова не следва да бъде допускано.

Кметът на "Красно село“ - за трети път в конфликт на интереси

Съдът отбелязва, че Росина Станиславова няма право сама да си определя възнаграждение, поради възникването на конфликт на интереси, което пък е длъжна да знае.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС. Кметът на столичния район Красно село вече беше санкционирана и за това, че е назначила дъщеря си на работа по европейска програма, изпълнявана от общината. Тогава съдът потвърди и първата глоба на кметицата в размер на 5000 лева.

За да "отмъсти" на Столична община Станиславова заведе дело и така спря за почти година изпълнението на проекти по програма "Европа".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС избра арх. Румен Русев за кмет на район „Красно село“...

След почти двучасови дебати архитект Румен Русев беше избран за кмет на столичния район „Красно село“. На дн...

Прочети още keyboard_arrow_right